Foto: Bildbyrån

Lagerbäck om Islands succé: ”Jag är inte chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Island chockade en hel fotbollsvärld med att spela lika i öppningsmatchen mot Argentina.

En som inte blev lika överraskad var landets förre förbundskapten, Lars Lagerbäck.

– Island har alltid en chans, oavsett motståndare, säger Lagerbäck till SVT Sport.

År 2016 föreslogs Lars Lagerbäck som ny isländsk president när han tog landet till kvartsfinal i deras första EM någonsin. Då slog de ut England i åttondelsfinalen i en bragd som verkade oslagbar.

Men laget har fortsatt överraska, och när de stoppade Lionel Messi och Argentina i VM-debuten blev världen förbluffad på nytt. Det gällde dock inte Lars Lagerbäck.

– Även om Argentina var favoriter så kan man aldrig räkna bort Island. De är ett av de bäst organiserade landslagen, framför allt defensivt. De har alltid chans, oavsett motståndare, så jag är inte chockad, säger Lagerbäck till SVT Sport.

Lagerbäck, som i dag tränar det norska landslaget, spenderade fem år som Islands förbundskapten och känner igen spelsättet.

– Det påminner om det taktiska under min tid, Heimir (Heimir Hallgrímsson, Islands förbundskapten) har byggt vidare på samma grundspel och gjort det fantastiskt bra.

”Kan ta sig vidare”

Efter matchen fick Argentina hård kritik, bland annat från SVT:s experter, för sitt tafatta spel.

– Jag tror inte det handlar om underskattning, men jag är lite förvånad över att de inte försökte hitta en större variation i sitt anfallsspel. Det är svårt mot ett så disciplinerat försvarsspel som Islands, men de hade tillfällen att spela in fler inlägg under matchen men valde att försöka spela sig in i straffområdet. Men jag har också stor respekt för att de håller fast vid sin spelidé, säger Lagerbäck.

Hur långt kan Island gå?

De har stora chanser att ta sig vidare från gruppen, det är som 2016, de kan fortsätta vinna matcher. Det viktigaste är att alla spelare är friska och fräscha, framför allt de tongivande spelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.