Lars Lagerbäck tror inte han kan lära Janne Andersson särskilt mycket från förlusten i VM 2006. Foto: Bildbyrån

Lagerbäck: ”Sverige har klar chans på poäng”

Uppdaterad
Publicerad

Det avslutade Sveriges senaste VM-äventyr – en mardrömsmatch mot Tyskland. Nu hoppas dåvarande förbundskaptenen på en efterlängtad revansch.

– Gör de en taktiskt bra match så har Sverige en klar chans att ta poäng, säger Lars Lagerbäck.

I tolv år var det Sveriges färskaste VM-minne. En helvit läktare, två snabba mål av tyske Lukas Podolski, ett rött kort på svenske Teddy Lučić och en missad straff av Henrik Larsson.

Inget gick Sveriges väg i åttondelsfinalen i VM 2006 när hemmanationen Tyskland slog ut Sverige.

I dag möts lagen i VM igen. Tyskland är ungefär lika stora favoriter nu som då, men för dåvarande förbundskaptenen Lars Lagerbäck finns det ändå inte särskilt mycket att lära Janne Andersson.

– När du har så långa tidsdifferenser så är det ju i stort sett helt nya spelare som kommer fram. Janne har analyserat Tyskland för vad de har gjort i modern tid, att titta så långt tillbaka finns det nog ingen nytta i, säger Lagerbäck till SVT Sport.

”Har en liknande taktik”

Endast en person finns kvar från det lag som stod på planen i Gelsenkirchen. Det är varken någon av spelarna eller förbundskaptenerna.

I stället är det den dåvarande tyske assisterande förbundskaptenen, Joachim Löw, som både hunnit med att bli huvudtränare och vinna VM.

– Tyskland har ju en grundfilosofi som är ganska lik var den var under den tiden. Vi förberedde oss som vanligt då och försökte prioritera olika punkter i vårt spel utifrån motståndarnas styrkor. Jag vet att Janne Andersson jobbar liknande, så de har säkert lagt upp en liknande taktik där de gör prioriteringar i sitt spel som de tror ska passa Tyskland så illa som möjligt.

Vad de prioriteringarna skulle vara vill Lagerbäck dock helst inte spekulera i.

– Jag har haft lite sms-kontakt med dem där nere, men inte om taktiska saker. Matchbilden kommer bero lite på Tyskland, jag är ganska säker på att de kommer ha ett stort bollinnehav.

Hur går det för Sverige i matchen?

– Tyskland är ett av världens bästa landslag och även om de förlorade senast så tycker jag inte att de spelade så dåligt som många vill framställa det. Sådant händer i fotboll och Mexiko är ju ett bra lag de också. Sverige slår ur underläge men man har alltid en chans i fotboll och gör de en taktiskt bra match så har Sverige en klar chans att ta poäng.

Tyskland – Sverige

Grupp F: Sverige, Mexiko, Tyskland, Sydkorea

• Matchstart: 20.00

• Plats: Olympiastadion Fisjt, Sotji

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.