Foto: Bildbyrån

Långa svenskar kan bli avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ett av fotbolls-VM:s längsta lag. Mexiko ett av de kortaste. Det kan bli avgörande i kampen om en plats i åttondelsfinal.

– Det är klart att det kommer att bli viktigt, säger Sveriges lagkapten Andreas Granqvist.

En sammanställning av statistikföretaget Gracenote, som DN har tagit del av, visar att Sverige med 186 centimeter i genomsnitt har ett av de absolut längsta VM-lagen. Mexikos 179 centimeter är samtidigt ett av de absolut kortaste genomsnitten.

– Det är sådana små detaljer som kan avgöra. Vi kommer att vara väldigt fokuserade och göra allt som vi kan när vi får möjligheter på fasta situationer, säger Andreas Granqvist.

Han tycker att Sverige både mot Sydkorea och mot Tyskland visade vilket vasst vapen hörnor och frisparkar kan vara.

– Vi är otroligt duktiga och starka i de fasta situationerna, både defensivt och offensivt. Vi skapade chanser i båda matcherna, åtta-nio stycken mot Sydkorea och två-tre mot Tyskland.

SVT:s expert Frida Östberg är inne på samma sak.

– Svenska laget är väldigt resligt och kan ha en fördel på fasta situationer. Det är viktigt att få avslut så att Mexiko inte får sina omställningar ,säger hon i SVT:s sändning.

Den som ligger bakom de svenska varianterna på fasta situationer är inte minst målvaktstränaren Mats Elfvendahl. Och Sveriges förbundskapten Janne Andersson tror att Elfvendahl kommer att ha några ess i rockärmen även mot Mexiko.

– Jag hoppas att längden kommer att ha stor betydelse, därför att vi är väldigt bra på fasta situationer och har olika planer för de olika matcherna hur vi ska attackera. Mats Elfvendahl är vår målvaktstränare och vår expert på fasta situationer. Han sitter och klurar hela nätterna på det här, så det kommer säkert att komma någon intressant uppställning i morgon också, säger Janne Andersson.

Långa och korta spelare

Sveriges längsta spelare:

Robin Olsen, 198 cm.

Pontus Jansson, 194 cm.

Andreas Granqvist, 192 cm.

Ola Toivonen, 192 cm.

Filip Helander, 192 cm.

Mexikos längsta spelare:

Diego Reyes, 190 cm.

Carlos Salcedo, 189 cm.

Hugo Ayala, 188 cm.

Raul Jiménez, 188 cm.

Alfredo Talavera, 188 cm.

Sveriges kortaste spelare:

Martin Olsson, 177 cm.

Sebastian Larsson, 178 cm.

Emil Forsberg, 179 cm.

Jimmy Durmaz, 180 cm.

Emil Krafth, 181 cm.

Ludwig Augustinsson, 181 cm.

Mexikos kortaste spelare:

Javier Aquino, 166 cm.

Andrés Guardado, 167 cm.

Marco Fabián, 171 cm.

Jonathan Dos Santos, 173 cm.

Jesús Corona, 174 cm.

Källa: Fifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.