Lukaku ber en bön efter att Belgien slagit Panama med 3-0 och han gjort två av målen. Foto: TT.

Lukaku om sin fattiga uppväxt: ”Mamma blandade ut mjölk med vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen gjorde stjärnanfallaren Romelu Lukaku två mål när Begien gjorde entré i VM med att slå debutanten Panama med 3-0. Lukaku kommer från svåra uppväxtförhållanden där allt saknades. Han minns en dag som sexåring.

– Jag hade alltid samma lunch: bröd och mjölk. Den här dagen blandade mamma ut möjken med vatten. Då förstod jag att vi var utfattiga, skriver Lukaku i Theplayerstribune.com.

Snart bestämde sig den sexårige Lukaku för att hjälpa mamman och familjen med att satsa på en karriär inom fotbollen. Han frågade sin fader, som själv var gammalt proffs utan att ha kunnat lägga undan några pengar, om när man kunde bli proffs. Och fick till svar att han kunde bli det vid 16 års ålder. 

– Jag missade det med elva dagar, skriver Lukaku.

Han hade tidigt stora framgångar och var storväxt för sin ålder. Vid en match när han var elva år försökte en förälder till ett barn i motståndarlaget bokstavligen stoppa honom genom att fråga: ”Hur gammal är den här killen? Har han legitimationshandlingar? Och var är han i från?”.

– Jag minns hur blodet rusade i huvudet, jag var ju född i Antwerpen, jag är ju belgare, skriver Lukaku och tänker tillbaka på ursinnet.

– Jag tänkte, jag ska döda din son ännu mer. Jag hade redan tänkt döda honom men nu ska jag förgöra honom. Du ska få köra hem honom gråtande, skriver Lukaku.

Debuterade i A-laget med playoff-finalen

När säsongen 2008-2009 inleddes spelade han som 15-åring för Anderlechts U19-lag och en dag på försommaren när han tänkt spela fotboll med polarna på gården ringde A-laget och ville ha honom med i playoff-finalen mot Standard Liege, den största klubblagsmatchen i Belgien det året.

En vän knackade senare på dörren och frågade Lukakus mamma om Romelu var hemma och kunde spela fotboll. Mamman förklarade att sonen redan var och spelade fotboll och kompisen undrade vart.

– I playoff-finalen, svarade mamman.

TV-följde matchen och Lukako, som var 16 år och elva dagar, zoomades in i sina slitna kläder och vännerna trodde inte sina ögon.

– Jag fick 25 SMS på tre minuter. Mina vänner var galna, skriver Lukaku.

Lukaku byttes in och fick göra A-lagsdebut för Anderlecht.

– Det är den galnaste dagen i mitt liv, minns Lukaku den 24 maj 2009.

Tjänar nu mer än två miljoner i veckan

Under sin karriär har Lukaku noterat att han varit ”belgisk stjärna” när det gått bra och ”av kongolesiskt ursprung” när det gått dåligt. Båda föräldrarna kommer från Kongo.

Han har hört hur folk skrattat åt honom när det gått dåligt i Chelsea och West Bromwich.

– Men det är helt okej. De människorna var inte med mig när vi blandade ut mjölk med vatten. Om du inte var med mig när jag inte hade någonting så kan du aldrig förstå mig på riktigt, skriver Lukaku som önskar att han fått ringa upp sin framlidne morfar för att tala om att det gått bra för mamman och familjen.

– Vi har det bra nu. Inga fler råttor i lägenheten, inget mer sovande på golvet. De behöver inte kolla legitimationen, de vet vårt namn.

25-årige Lukaku värvades till Manchester United från Everton förra sommaren och kostade 877 miljoner kronor. Han tjänar 2,34 miljoner kronor i veckan, vilket ger en årslön på drygt 120 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.