Mbappé klev fram och blev fransk matchvinnare

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike – Argentina stod 2-2 när 19-årige Kylian Mbappé klev fram två gånger om. På fyra minuter gjorde Paris SG-spelaren 3-2 och 4-2 och skickade Frankrike till kvartsfinal som första lag i VM. Frankrike vann med 4-3.

– Jag är väldigt glad och det är väldigt smickrande att vara blott den andra tonåringen att göra två mål i en VM-match efter Pelé men låt mig sätta saken i ett sammanhang: Pelé var på en helt annan nivå, men det känns skönt att nämnas i det sammanhanget, säger Mbappé enligt BBC.

Argentina reducerade till 3-4 genom inbytte Sergio Aguero på nick i den 93:e minuten. Det blev stökiga slutminuter när Argentina jagade en kvittering och tog till hårt spel. Sydamerikanerna hade en sista chans i den sjätte tilläggsminuten men bollen gick utanför efter ett styrningsförsök.

I mitten av den andra halvleken höll sig Mbappé framme nära mål och vräkte in 3-2 efter en retur – laget hade då vänt 1-2 i Kazan.

När Argentina var tvunget att gå högre upp för att kvittera kom Frankrike i en snabb omställning. Olivier Giroud petade fram bollen till Mbappé som kom som ett expresslok och direktsköt 4-2 i den vänstra burgaveln från sin högerposition, ett klinskt avslut.

När Mbappé byttes ut slutminuterna av ordinarie tid firade fansen med dans på läktaren.

Mbappé låg även bakom Frankrikes straffmål

Det var även Mbappé som låg bakom Frankrikes tidiga 1-0. Han kom i hög fart och blev nedriven bakifrån av Marcos Rojo som inte hängde med i straffområdet. Antoine Griezmann var sedan säker straffskytt och utnyttjade att målvakten Franco Armani lade sig tidigt. 

Mbappé i en intervju efter matchen:

– Vi är nöjda. Jag hade en bra känsla precis som mina lagkamrater. Vi mötte ett ganska bra lag med bra spelare men vi visste att vi kunde åstadkomma stora grejer.

Drömmen sprack

I det argentinska laget var stämningen naturligtvis inte lika uppsluten.

– Vår dröm var att nå final och nu kan vi inte nå den. Det var en tuff match mot ett bra lag. Vi gjorde allt men vi lyckades inte gå vidare, säger argentinske försvararen Gabriel Mercado.

– Vi gav allt vi hade, men vi mötte en stor motståndare, säger mittfältaren Javier Mascherano.

Argentinas hårt kritiserade förbundskapten Jorge Sampaoli, 58, sa så här efter matchen.

– Det är väldigt smärtsamt att åka ur VM efter den insats som spelarna gjorde i dag. De gav allt på planen, säger han till det argentinska landslagets officiella twitterkonto.

– Frankrike var ett snabbt lag med snabba spelvändningar och det fick vi känna på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.