Svenska fans kollade på matchen på Tele2-arena. Foto: Erik Simander / TT

Nytt tittarrekord efter svenska VM-avancemanget

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM fortsätter att engagera den svenska publiken.

Gårdagens match mellan Sverige och Mexiko nådde en ny rekordnotering hos SVT – över 1,6 miljoner starter i SVT Play och matchen är även den mest strömmade i Sverige någonsin.

– Fotbolls-VM 1958 blev det stora genombrottet för televisionen. Under detta VM ser vi det definitiva genombrottet för strömmad tv. Vår publik älskar livesänd sport och vi är så glada att vi kan ge dem sändningarna när, var och hur de vill, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT.

Streamingföretaget Akamai bekräftar också att SVT:s sändning sprängde terabit-vallen när vi satte svenskt rekord i strömmad tv.

Det gamla rekordet sattes så sent som häromdagen när SVT visade Sveriges premiärmatch i VM mot Sydkorea. Utöver de dryga 1,6 miljoner starterna i SVT Play var det över 3,2 miljoner som såg något av SVT:s tv-sändning i SVT1 från mötet mellan Sverige och Mexiko.

”Unika siffror”

Av de som tittade på tv i Sverige under VM-matchens timmar var det hela 91,4 procent av svenska folket som valde att titta på den avgörande gruppspelsmatchen.

– Det är unika siffror. Det är bara Kalle Anka på julafton som lockar lika stor andel tittare. Det visar vilken enorm dragningskraft VM har. Vi gör vårt yttersta för att producera sändningar som engagerar och underhåller publiken, säger projektledare Marcus Törngren.

Som bekant blev det svensk seger med 3-0 vilket säkrade gruppsegern och en plats i åttondelsfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.