Mexikospionen: Det här är Sveriges nycklar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag avgörs Sveriges VM-öde.

Och Blågults Mexikospion Tom Prahl vet hur latinamerikanerna ska besegras.

Filmvärlden har James Bond och Ethan Hunt – Sveriges herrlandslag i fotboll har haft en som följt varje gruppmotståndare, Mexikospionen är Tom Prahl.

– Normalt sett är Mexiko ett lag som vill fram och sätta hög press. Men de visade ett annat ansikte mot tyskarna, tyckte att man mötte en övermäktig motståndare och då backade de hem. Generellt så är Mexiko ett lag som vill ha boll och odla ett passningsspel med stort tålamod, här i VM har de gjort sina mål på omställningar, säger Tom Prahl till SVT Sport.

Mexiko har inlett gruppspelet med två raka segrar, först mot Tyskland (1–0) och sedan mot Sydkorea (2–1). Vid svensk seger går Sverige vidare, för Mexiko räcker oavgjort, och det är lite ovisst hur mexikanerna kommer att ta sig an den avgörande matchen.

– Det blir nog lite rävspel, de har ju en förbundskapten (Juan Carlos Osorio) som älskar att ändra startuppställningar, han kommer garanterat att göra någonting igen, det har han gjort hela tiden.

Prahl menar att balansen blir viktig för Sverige, och nycklarna är omställningsspelet och fasta situationer.

– Det är inte nödvändigt att man avgör matchen tidigt ur Sveriges synpunkt, det kan bli säkert lite avvaktande i matchinledningen. Eller så satsar Mexiko stenhårt för ett tidigt mål för att sedan kunna backa hem.

En böljande matchbild kommer att missgynna Sverige, hävdar Prahl.

– De är lite luriga på sina fasta situationer, lämnar kvar många spelare i offensivt område. Allt detta vet vi om, Janne (Andersson, förbundskapten) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) har en plan och vi ska ändå vara väldigt förhoppningsfulla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.