Daniel Nannskog. Foto: SVT Sport.

Nannskog tippar alla grupper – och vinnaren

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnas äntligen VM-porten i Ryssland.

SVT Sports expert Daniel Nannskog resonerar kring grupperna – och varför Brasilien blir mästare.

– De ser ruggiga ut och har enorm spelglädje, säger han.

Klockan 17.00 i dag sparkar fotbolls-VM i gång. Då ställs värdnationen Ryssland mot Saudiarabien.

SVT Sports expert Daniel Nannskog tror att båda får svårt att gå vidare från gruppen.

Här tippar han vilka lag, från samtliga grupper, som tar sig till åttondelsfinal.

Grupp A (Ryssland, Uruguay, Egypten, Saudiarabien)

Nannskog: Uruguay går vidare. Sedan beror det lite på om Mohamed Salah kommer till spel efter sin skada. I så fall säger jag Egypten och inte Ryssland.

Grupp B (Spanien, Portugal, Iran, Marocko)

Nannskog: Det är inget snack, trots att Spanien bytt förbundskapten så tätt inpå. Marocko och Iran är rätt svårspelade, men jag kan inte tänka mig något annat än Spanien och Portugal.

Grupp C (Frankrike, Peru, Danmark, Australien)

Nannskog: Frankrike är givna. Sedan står det mellan Peru och Danmark, och där säger jag Danmark – med Christian Eriksen i spetsen.

Grupp D (Argentina, Kroatien, Island, Nigeria)

Nannskog: Dödens grupp. Jag är väldigt förtjust i Kroatien. De kommer få slita hårt mot vilda islänningar och oberäkneliga nigerianer, men har så mycket klass i spelare som Rakitic, Modric och Mandzukic att de går vidare med Argentina. Island? Alla kommer ta dem på allvar från start. Det blir inget nytt EM för dem.

Grupp E (Brasilien, Serbien, Schweiz, Costa Rica)

Nannskog: Brasilien är självklara. Jag höjer ett varningens finger för Serbien, som har enorm talang och skicklighet, men får de ihop det som lag? Schweiz har en fördel. De är mer av en stabil maskin. Jag säger Brasilien och Schweiz. Costa Rica bjuder inte på samma skräll som förra gången.

Grupp F (Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea)

Nannskog: Tyskland, så klart. Sedan ska det stå mellan Mexiko och Sverige. Sverige skrämmer ingen offensivt sett, men blir oerhört svåra att få hål på. Jag ska vara optimistisk och säga att vi klarar det. Vi förbättrar vår offensiv, behåller vår defensiva styrka och trollar oss vidare på något sätt.

Grupp G (Belgien, England, Tunisien, Panama)

Nannskog: Belgien och England. Tunisien är inte dåliga och ligger på plats 14 på världsrankingen, men England känns spännande om man ser till truppen och kvalet. Belgien är dock min nummer ett i den här gruppen. De har fler fixstjärnor än England – som Lukaku, De Bruyne och Hazard.

Grupp H (Polen, Senegal, Colombia, Japan)

Nannskog: Jag tror att Japan kommer sist, och Colombia är ett lag jag brukar vara rätt förtjust i. De kommer med en Falcao som hittat tillbaka till gammal form, med en James Rodriguez som känns vassare i Bayern än i Real, och så min favorit Cuadrado. Sedan tror jag att Senegal går vidare, som enda afrikanska lag. Det beror på dels att de har vassa spelare som Mané, Baldé Diao och Koulibaly, dels att Polens försvarsklippa Kamil Glik gått sönder.

Vilka vinner VM?

Nannskog: Inför premiären har jag ändrat mig, från Tyskland till Brasilien. Brassarna ser ruggiga ut. De är så avslappnade, har kul på träningen och visar enorm spelglädje på matcherna. Nästan hela laget går med upp i anfall, som i 3-0-segern över Österrike nyligen. Har de Neymar i form, kryddat med Coutinho, Firmino, Jesus… För mig känns det just nu som att Brasilien kan ta det.

Vem blir skyttekung?

Nannskog: Jag tror fortfarande att det blir Messi. Argentina kan självklart också gå långt och Messi tar hand om frisparkar och straffar, samtidigt som han är livsfarlig när han kliver förbi med bollen vid fötterna. Jag håller därför fast vid Messi här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.