En av medlemmarna i Pussy Riot gjorde high five med Mbappé när de stormade planen under finalen av fotbolls-VM. Foto: BILDBYRÅN

Pussy Riot-medlemmar släppta efter planstormning

Uppdaterad
Publicerad

Ryska polisen har oväntat släppt medlemmar i den feministiska punkgruppen Pussy Riot som stormade planen under VM-finalen i fotboll i Moskva i juni.

De fyra aktivisterna har tillbringat de senaste sexton dagarna bakom lås och bom för att ha brutit mot reglerna för åskådare vid ett sportevenemang, men släpptes på fri fot efter midnatt natten mot onsdag, enligt Pussy Riot-medlemmen Pjotr Vertsilov.

Finalmatchen mellan Frankrike och Kroatien fick stoppas några minuter sedan tre personer sprungit in på planen. Kort därpå meddelade Pussy Riot att man låg bakom aktionen. Samtidigt lade man ut en lista med krav på ryska myndigheter, bland annat att politiska fångar ska släppas fria.

Utöver det drygt två veckor långa fängelsestraffet dömdes Pussy Riot-aktivisterna till tre års tillträdesförbud till sportevenemang i Ryssland. De riskerar fortfarande upp till 25 dagars fängelse för ohörsamhet mot ordningsmakten samt att ha arrangerat en otillåten protest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.