Carlos Queiroz och Fernando Hierro Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenens dröm: att träna rivalen

Uppdaterad
Publicerad

De har helt olika förutsättningar inför dagens match, men Carlos Queiroz och Fernando Hierro har en sak gemensamt: respekten för varandra. Möt Irans och Spaniens förbundskaptener.

Den ena hoppas på en magisk brygd, den andra på en säker vinst. Fernando Hierro och Carlos Queiroz möts imorgon för första gången som tränare av två olika landslag. Queiroz för Iran och Hierro för Spanien.

De två känner varandra väl, men deras vägar har ännu inte korsats professionellt.

”Det är lite ironiskt, jag har verkligen försökt ha Hierro som spelare, och jag tänkte på det nästan för mycket. Nu är han min motståndare. Jag beundrar honom verkligen” säger Queiroz till AP.

Han var nära en gång, väldigt nära. Båda har ett förflutet i Real Madrid, Hierro som spelare och lagkapten, Queiroz som tränare. Men bara veckor innan Queiroz tog över den spanska huvudstadsklubben hade klubben släppt iväg Hierro. Portugisen försökte få klubbledningen att ändra beslutet, men utan framgång.

”Ett nöje att prata fotboll med honom”

Respekten tycks vara ömsesidig.

”Carlos är en fantastisk man. Det är alltid ett nöje att prata om fotboll med honom” säger Hierro.

De båda männen må gå in med en gemensam respekt för varandra men där slutar likheterna. De båda har helt olika förutsättningar inför den stundande matchen.

Hierro må ha kommit in i som förbundskapten med andan i halsen, men i sitt lag har han 23 världsspelare.

”Vi har inte de superspelarna som de har. Om det fanns en magisk brygd för att stoppa det spanska landslaget så hade en miljon dollar inte varit för mycket för att köpa den, även om vi har lite ekonomiska problem.”

Om Queiroz hittat en magisk brygd eller inte återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.