Foto: Bildbyrån

Svenska fans vallfärdar till Ryssland: ”Alla till S:t Petersburg”

Uppdaterad
Publicerad

Mot Mexiko var det ungefär 5000 svenskar på läktaren.

Till tisdagens åttondel räknar Camp Sweden med att folk kommer vallfärda till St. Petersburg.

– Jag har samma känsla som vid U21-EM i Prag, säger Camp Swedens ordförande, Lena Hunt, till SVT Sport.

Efter 3-0 mot Mexiko stod det klart att Sverige vann gruppen och kommer spela åttondelsfinalen i S:t Petersburg, drygt en timme med flyg från Stockholm.

– Det är perfekt med S:t Petersburg. Det är närmare Sverige, så jag hoppas på vallfärd, säger Ola Toivonen.

När Sverige vann U21-EM i Prag, sommaren 2015, ockuperades de tyska motorvägarna av svenskar som passerade för att komma till Tjeckien. Inför Sveriges åttondelsfinal mot Schweiz har Lena Hunt samma vibbar.

Tar tåget från Helsingfors

– Kollar man på våra sociala medier så får jag samma känsla som det var i Prag. Det är ”alla till S:t Petersburg”. Folk som inte känner varandra samåker. Många åker via Helsingfors och tar tåget därifrån. Jag hörde att alla tåg till S:t Petersburg är fullbokade, säger Hunt.

Blir det inte problem med visum för de som bokar nu?

– Nej, det viktigaste är att du har en matchbiljett innan du åker. Då kan man ansöka efter fan-ID som man kan få digitalt i telefonen och sen kvittera ut en papperskopia på plats.

”VM-feber i Sverige”

Även spelarna har märkt av att engagemanget från svenska folket är stort.

– Oh ja. Telefonen har sprängts nästan. Det är fantastiskt att se att det är så många som sluter samman. Man märker att det är VM-feber i Sverige nu, säger Ludwig Augustinsson.

Victor Nilsson Lindelöf instämmer med Augustinsson:

– Jag har pratat med några kompisar och de sa att det är väldigt bra stämning hemma i Sverige. Det är också väldigt roligt att vi kan göra något här som skapar så god stämning hemma i Sverige.

Gemensam samling

När det väl är dags för match på tisdag kommer Camp Sweden, precis som inför varje Sverige-match, finnas på plats för samling och gemensam marsch till arenan.

– De tre första matcherna kunde vi reka inför. Efter gruppen är det nya städer men vi kommer ha gemensam samling och marsch, så klart, säger Hunt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.