Kroatien slog ut Ryssland på straffar

Kroatien slog ut Ryssland efter straffar i ett hett Sotji. Ivan Rakitic avgjorde med den sista straffen. Det stod 2-2 efter förlängningen och det totala resultatet blev 6-5.

Det var ett drama som tog andan ur spelare, ledare och publik. Ryssland hade kopplat greppet efter den sena kvitteringen i förlängningen men det blev Kroatien som tog sin andra raka straffseger. Danmark besegrades på samma sätt i åttondelen. Allra gladast är nog de engelska spelarna som fick se kroatiska spelare gå ner för räkning i otaliga kramper. Den här matchen slet på alla plan. Den ryske målvakten Igor Akinfejev satt på planen och bara stirrade rätt fram när de kroatiska spelarna firade i en tv-puckshög ett par meter bort.

På onsdag väntar England i semifinalen.

– Även om det inte är den bästa matchen i VM så är intrigen det, herregud, säger SVT Sports expert Johanna Frändén om matchen som gick genom tv-rutan och grep tag.

Rysk kvittering sent i förlängningen

Med fem minuter kvar av förlängningen nickade den värvade brassen Mario Fernandes in 2-2 för Ryssland efter en frispark. Stadion som somnat in fylldes med energi, vrål och hejaramsor. Det uträknade laget återuppstod igen. Luka Modric trodde inte sina ögon och vandrade med sänkt huvud över planen.

I den 101:a minuten, i förlängningen, slog Luka Modric en hörna. Domagoj Vida gick upp och nickade in 2-1 för Kroatien. Bollen gick mellan en massa spelare och nådde nätet med låg fart. De kroatiska spelarna firade vid hörnflaggan som om de vunnit matchen.

Kroatien närmast att avgöra under ordinarie tid

Under ordinarie tid var det Kroatien som var närmast att avgöra. Laget etablerade tryck efter en timme och Ivan Perisic fick läget. Hans skott tog dock i insidan av vänstra stolpen och bollen studsade ut nästan parallellt med mållinjen. Den överspelade målvakten Igor Akinfejev kastade en lång blick på bollen som smet förbi bakom ryggen.

Efter en dryg halvtimme tog sig Denis Tjerysjev fram och fick på en fullträff från runt 25 meter som borrade sig upp i det vänstra krysset och betydde 1-0 för Ryssland. Stadion exploderade efter den vackra fullträffen som var Tjerysjevs fjärde mål i VM. Han låg och fick behandling för kramp inför förlängningen.

Strax före pausen kom Kroatien i en kontring och Mario Mandzukic spelade hårt in till Andrej Kramaric som satte dit pannan och bollen gick in hårt som vid ett skott för 1-1.