Saudiarabien avgjorde med matchens sista spark

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens målvakt Essam El-Hadary blev den äldsta att spela en VM-match genom tiderna då de mötte Saudiarabien i en betydelselös drabbning. I den 41:a minuten räddade han en straff, bara för att några minuter senare släppa in en. Det stod sig till matchens sista spark då Saudiarabien gjorde 2-1 och säkrade segern.

Saudiarabien höll i bollen stora delar av matchen, men hade problem i avslutsningsfasen.

Egypten kontrade och skapade flera farliga chanser, men det var bara storstjärnan Mohamed Salahs chipp i 22:a minuten som gick i mål.

Saudierna passade fel Egypten fick chans att spela fram till Salah. Målskytten firade inte, men El-Hadary skrek ut sin glädje.

Orsaken till det uteblivna firandet kan vara att matchen är betydelselös, men det kan också ha att göra med det politiska spel han blivit inblandad i sedan han var med på bild med Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Det har de senaste dagarna ryktats om att Salah överväger att sluta i landslaget för att han inte vill vara en politisk spelbricka.

Stjärnan har nu gjort mål i sina fem senaste landskamper och bara några minuter senare fick han ett nytt jätteläge, men den gången missade Liverpoolspelaren.

El-Hadary räddade alltså en straff strax innan hans Egypten åkte på en till. Då rev Ali Gabr lite i Fahad Al-Muwallad som föll. Domaren använde sig av videogranskning och dömde sedan straff och gav Gabr gult kort.

Salman Al-Faraj gjorde inget misstag från straffpunkten.

Med dryga 20 minuter kvar att spela var saudierna nära att ta ledningen, men El-Hadary räddade nicken snyggt. Alldeles i slutet var det Egyptens tur att få ett drömläge, men inhopparen Mahmoud Kahraba sköt rakt på Yasser Al-Moisalem i det saudiska målet.

Avgörandet lät istället vänta på sig ända till matchens sista spark då Salem Al-Dossari satte in 2-1 vid stolproten. Därmed lämnar Salahs Egypten VM med noll poäng och landet har fortfarande inte vunnit en enda VM-match.

I gruppens andra match slog Uruguay värdnationen Ryssland i en rak gruppfinal.

GUIDE: Så sänds fotbolls-VM

Världsmästerskapet i fotboll

Saudiarabien logo

Saudiarabien

2 - 1

Egypten logo

Egypten

Volgograd Arena, Volgograd
Publik: 36823
Domare: Wilmar Roldán

Startelvor

Saudiarabien: Yasser Al-Moisalem; Mohammed Al-Breik, Osama Hawsawi, Motaz Hawsawi, Yasser Al-Shahrani; Hattan Bahebri, Housain Al-Mogahwi, Salman Al-Faraj; Abdullah Otayf, Salem Al-Dossari, Fahad Al-Muwallad

Egypten: Essam El-Hadary; Ahmed Fathy, Ali Gabr, Ahmed Hegazy, Mohamed Abdel-Shafy; Mohamed Salah, Mohamed Elneny, Abdallah Saied, Tarek Hamed, Trezeguet; Marwan Mohsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.