Samuel Umtiti blev frälsare och nickade Frankrike till VM-final. Foto: Bildbyrån

Frankrike till VM-final – Umtiti frälsare

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är en gigant i fotbollsvärlden.

I kväll gick Les Bleus vidare till sin tredje VM-final på de sex senaste världsmästerskapen.

Stor frälsare nu i semin mot Belgien blev Samuel Umtiti.

Mycket har handlat om Frankrike och Belgiens offensiva spetsspelare, då var det en mittback som nådde högst.

Efter en mållös första halvlek på Sankt Petersburg-stadion skaffade sig fransmännen en hörna sex minuter in i andra 45:an, anfallaren Antoine Griezmann tog den och med sin väloljade vänsterfot hittade han Samuel Umtitis panna. Barcelonaförsvararen hade skakat av sig sin bevakning och nicken svepte över Thibaut Courtois huvud i det belgiska målet. Umtiti firade ledningsmålet, det tredje i den franska landslagströjan, nere vid hörnflaggan och kysste landslagsemblemet när lagkamraterna rusade mot honom för att fira.

Strax därefter gjorde belgarnas förbundskapten Roberto Martinez ett offensivt byte, ut med mittfältaren Moussa Dembele och in med anfallaren Dries Mertens. Skiftet gjorde att Belgien ökade intensiteten framåt för att få till ett mål som skulle ta VM-semifinalen till förlängning. Hugo Lloris i det franska målet tvingades till något småsvettigt ingripande, men de självklara målchanserna kom aldrig.

Inte ens under de sex tilläggsminuterna domaren lade till, Umtitis mål blev det enda i VM-semifinalen och Frankrike ska spela VM-final på söndag i Moskva. När fransmännen gick till final VM 1998 (när de vann guld) var det också en försvarare (Lilian Thuram, två mål) som frälste Frankrike i semin.

Frankrike har nu gått till final i två raka mästerskap, i EM 2016 förlorade de mot Portugal efter förlängning. Men sedan den finalförlusten har nu fransoserna tolv vinster, tre oavgjorda och ett nederlag. Som ju kom efter Ola Toivonens mål från halva planen i VM-kvalet för ett år sedan ...

Les Bleus är obesegrat i detta VM och har hållit nollan i fyra matcher.

För Belgien blir det bronsmatch mot antingen England eller Kroatien, och belgarna får fortsätta vänta på att nå sin första VM-final.

Världsmästerskapet i fotboll

Frankrike logo

Frankrike

1 - 0

Belgien logo

Belgien

Saint Petersburg Stadium, Sankt Petersburg
Publik: 64286
Domare: Andrés Cunha

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.