Foto: Bildbyrån

Sex svenska VM-ögonblick att minnas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige åkte ur VM i kvartsfinalen och därmed är VM-äventyret över. Men ett uträknat lag visade att en stark laganda kan förvandla drömmar till verklighet – och självklart finns det väldigt mycket fint att minnas. Vi har samlat de svenska VM-höjdpunkterna här.

1. Första svenska målet

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist klev fram till straffpunkten. Andades in, fäste blicken på bollen – och slog den säkert i mål. Sveriges första mål i VM-turneringen och början på en resa som skulle bli mycket längre än många av oss kunde ana eller ens vågade drömma om.

2. Sverige tog ledningen mot Tyskland

Vi struntar i det som hände sen, vad matchresultatet var när domaren blåste av matchen. För visst var det väl en helt magisk stund när Viktor Claesson, efter en dryg halvtimmes spel, spelade fram bollen till Ola Tiovinen som lobbade bollen över målvakten Manuel Neuer?

3. Hat förvandlades till kärlek

Jimmy Durmaz fick motta hot, hat och rasism på sociala medier efter matchen mot Tyskland. Då slöt Sverige upp och visade att kärlek alltid kommer att övervinna hat. Det svenska landslaget ställde upp bakom Durmaz i en manifestation som fick stor uppmärksamhet i världen.

4. Sverige chockade Mexiko

Många hade räknat ut Sverige efter förlusten mot Tyskland, och Mexiko som slagit just Tyskland såg farliga ut. Då bjöd Sverige på en magisk match som Sverige vann med otroliga 3-0. Här började hoppet tändas hos många av de svenska fansen.

4. Granen restes

Strax före matchstart mellan Schweiz och Sverige restes en fyra meter hög gran inför storpublik på Gröningen i Helsingborg – allt för att hylla Påarpssonen och snart HIF-spelaren Andreas Granqvist för sina VM-insatser.

5. Forsberg klev fram

Det hade pratats mycket om att Emil Forsberg varit blek och att Schweiz spelare var både bollskickligare och snabbare än de svenska. Men Sverige visade återigen hur starka de är som ett lag. Emil Forsberg satte 1-0 för Sverige i den 58:e minuten och lite drygt en halvtimme senare var det ett faktum – Sverige hade nått till kvartsfinal för första gången på 24 år.

6. VM-festen i Sverige

Med Sveriges framgångar föddes enormt engagemang, drömmar och gemenskap. Sveriges parker och uteserveringar förvandlades till ett blågult folkhav och överallt rådde total VM-feber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.