Zinedine Zidanes skalle, Luis Suarez tänder – och Diego Maradonas (eller Guds) hand. Foto: Bildbyrån.

Skallningar och filmningar – VM-skandaler vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Guds hand, Zidanes skallning, Rivaldos filmning. Fotbolls-VM har kantats av skandaler av olika slag. Här listar vi några av dem som gjort tydligast avtryck.

Uruguayanska tänder

När: 2014 i Brasilien

Uruguays anfallare Luis Suárez fick hjärnsläpp i en gruppspelsmatch mot Italien och bet italienaren Giorgio Chiellini i axeln. Det var inte första gången som Suárez sätter tänderna i en motståndare – utan tredje. Domaren såg inte händelsen men Internationella fotbollsförbundet, Fifa, stängde av 27-åringen från all fotboll i fyra månader. Uruguay åkte sedan ut mot Colombia i åttondelsfinalen men då hade Suárez redan lämnat turneringen.

Målet som inte blev mål

När: 2010 i Sydafrika

Frank Lampard kvitterade för sitt England i åttondelsfinalen mot Tyskland och ställningen skulle ha blivit 2–2. Skottet tog i ribban och publiken kunde se hur bollen med bred marginal studsade ner över mållinjen. Men domaren måste ha haft ögonen på något annat och spelet fortsatte. I stället nötte tyskarna vidare och vann med 4–1. Händelsen hade stor påverkan på införandet av målkameror och i Ryssland tillåts videogranskning nu för första gången under ett VM.

En ”zidansk” skalle

När: 2006 i Tyskland

VM-final och världsstjärnan Zinedine Zidane spelade en av sitt livs största matcher för Frankrike mot Italien. Under matchen hade han en rad tuffa duster med italienaren Marco Materazzi. I förlängningen väste Materazzi något om Zidanes familj till honom, och fransmannen tappade det fullständigt. Han skallade italienaren i bröstet. Rött kort – i hans sista landskamp. Italien vann sedan matchen på straffar.

Brasilianskt skådespeleri

När: 2002 i Japan/Sydkorea

Under Brasiliens gruppspelsmatch mot Turkiet stod superstjärnan Rivaldo redo att slå en hörna och väntade på att få bollen. Den sparkades till honom onödigt hårt av Turkiets Hakan Ünsal och träffade Rivaldo på knät. Brasilianaren kastade sig efter en tiondels sekunds eftertanke bakåt – men med händerna för ansiktet. Händelsen ledde till att Ünsal fick sitt andra gula kort och fick lämna matchen. I efterhand straffades dock också Rivaldo av Fifa och han fick böta 50 000 kronor för filmningen.

Escobars tragiska öde

När: 1994 i USA

Colombias mittback Andrés Escobar kom i matchen mot USA i vägen för en passning vilket ledde till att han hade in bollen i eget mål. Det ledde till seger för USA med 2–1 och att Colombia fick säga hej då till VM.

För Escobar skulle misstaget få ödesdigra och tragiska konsekvenser när han kom hem till Colombia.

Escobar sköts med tolv skott utanför en bar i en förort till Medellín. Mördaren Humberto Muñuz ska för varje skott ha skrikit ”mål”. Muñuz dömdes till 43 års fängelse för dådet.

Guds hand

När: 1986 i Mexiko

Det var i VM-kvartsfinalen mot England som Diego Maradona boxade in bollen i samband med en duell med engelska målvakten Peter Shilton. 1–0 till Argentina trots att bollen tydligt tog på handen. När Maradona fick frågor om händelsen efteråt sade han att det varit ”Guds hand”, ”El mano de Dios”, som hjälpt honom. Än i dag ett av de mest klassiska VM-ögonblicken, där Maradona dessutom i samma match också gjorde ett av VM-historiens mest spektakulära mål med en soloräd över en hel planhalva.

Icke-aggressionspakten i Gijón

När: 1982, Spanien

Förutsättningarna var minst sagt klara på förhand inför mötet mellan Västtyskland och Österrike. Västtysk seger med ett eller två mål skulle innebära att både Västtyskland och Österrike skulle gå vidare från gruppen på bekostnad av Algeriet, som redan spelat sina tre gruppspelsmatcher. 1–0 blev det också, i en match där båda lagen, efter det västtyska ledningsmålet efter tio minuter, inte visade några direkta intentioner att försöka göra fler mål. ”Skandalen i Gijon”, VM-historiens version på Sverige och Danmarks ”Due due” i EM 2004, gav upphov till att man i fortsättningen valde att börja spela den avslutande gruppspelsomgången samtidigt för att undvika läggmatcher.

Det engelska spökmålet

När: 1966 i England

Var bollen inne eller inte? Än i dag har vi svårt att få svar från de svartvita TV-bilderna från VM-finalen mellan England och Tyskland. Vid ställningen 2–2 i den första förlängningshalvleken så avlossade Geoff Hurst ett skott. Bollen gick i nederkanten av ribban, ner på marken, och ut. Efter lite tvekan dömdes bollen ha varit över mållinjen. 3–2, som i slutändan blev 4–2 och gav England sitt första, och hittills enda, VM-guld.

Slaget i Bern

När: 1954 i Schweiz

Storfavoriterna Ungern och stornationen Brasilien skulle spela en på förhand högkalibrig kvartsfinal. I stället blev det något helt annat än den fotbollsuppvisning som alla väntat sig.

På en regntung plan i Bern så var det efter att Ungern gjort 3–1 på straff i andra halvlek som allt spårade ur. Först när brasilianska delegater och journalister försökte storma planen i ilska över ett, i deras ögon, felaktigt straffbeslut. Därefter rann det över även för spelarna. Fula kapningar, efterslängar, fullt slagsmål och tre röda kort. Stökigheterna fortsatte efter slutsignalen både på plan och i omklädningsrummen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.