Många svenskar väljer att resa och se matcherna tillsammans i Camp Sweden. (Bilden är tagen från tidigare mästerskap) Foto: Bildbyrån

Svenska fans får resa långt: ”Det är ju en riktig nitlott”

Uppdaterad
Publicerad

För lagen som flyger mellan spelorterna i chartrade plan är avstånden hanterliga.

För fansen är fotbolls-VM i Ryssland en rejäl logistisk utmaning – och allra längst reser svenskarna.

– Det är ju en riktig nitlott, säger Lena Hunt, ordförande för Camp Sweden.

Det är inte helt enkelt att få tag på Lena Hunt.

Den ideella supporterorganisationen Camp Swedens ordförande har haft fullt upp sedan domaren Antonio Mateus slutsignal på San Siro i Milano annonserade att Sverige, och inte Italien, var klart för fotbolls-VM i Ryssland.

Herrlandslaget i fotboll

I ena stunden handlar det om hutlösa prishöjningar på hotellrum, i nästa om visumproblematik och sedan om mejlväxling med Sotjis borgmästare om supportermatchen mellan Sverige och Tyskland.

– Och sen har jag faktiskt ett jobb som jag måste sköta vid sidan om, säger hon.

Lena Hunt är inte överens med presidenten Vladimir Putin om hur ett land bör styras – ”det handlar om hur man behandlar sitt folk, de mänskliga rättigheterna helt enkelt” – och valde att inte åka till Ryssland till EM-kvalmatchen i Moskva 2015. Under VM ser hon en match, den mot Tyskland i Sotji på midsommardagen.

”Väldigt synd”

Supportrarna som ska se alla Sveriges gruppspelsmatcher blir beresta. Det är 353 mil fågelvägen från Nizjnij Novgorod (Sverige–Sydkorea 18 juni), via Sotji (Tyskland 23 juni), till Jekaterinburg (Mexiko 27 juni). Ingen annan nation reser lika långt i VM.

– Det är väldigt synd när vi har en av Europas bästa supporterskaror. Det är tråkigt att det blev så men jag kan inte säga att en viss procent har stannat hemma för att det är så stora avstånd, säger Camp Sweden-ordföranden.

Det är oklart hur stor del av den svenska supporterskaran i Ryssland som bär med sig Karin Boyes dikt ”I rörelse” – de kan ju också ha sett SVT:s VM-krönika från 1994 – men faktum är att många valt att gå på poetens ord när de brottas med avstånden i VM-värdlandet: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”.

– Det var många som reagerade: ”Åh, vilka avstånd”. Men nu har de vänt det till ett äventyr i stället. De ska åka Transsibiriska järnvägen trots att det tar flera dagar från Sotji till Jekaterinburg. Sen finns det de som tar husbil till Ryssland. De har nog tänkt sig att se landet lite också när de väl är där, säger Hunt.

Stora prishöjningar

Bland annat på grund av avstånden blir det inget gemensamt boende för fansen i Ryssland. Vid sidan av resvägarna har just login varit ett av de stora problemen inför mästerskapet.

– Man har varit ute i god tid och bokat, fått en bekräftelse. Sen får man helt plötsligt 48 timmar på sig att avboka för att priset var fel. De höjer priserna nåt vansinnigt. De försöker tjäna så mycket pengar som möjligt. Så var det i Ukraina (EM 2012) också. Å andra sidan är jag inte så orolig. Svenskarna brukar hjälpa varandra. Man får ligga skavfötters eller nåt. Det löser sig, säger Lena Hunt.

De svenska fansen har gjort det till en tradition att tåga till mästerskapsmatcherna i gemensam trupp. Så lär det bli i Ryssland också, även om Camp Sweden den här gången inte har sökt tillstånd för marscherna.

– Får man ett nej så har man fått ett nej och då är det kört. Två av samlingarna är väldigt nära arenan och det är ju så att alla ska gå påmatcherna. Om man råkar gå samtidigt... Lite olydig får man vara ibland, säger Lena Hunt.

”Är enastående”

Camp Sweden-ordföranden tror på Sverige i VM – och inte minst på förbundskaptenen Janne Andersson.

– Han kan göra precis vad som helst med det här laget. Att vi överhuvudtaget har tagit oss dit... Ut med Holland och Italien. Det är ju enastående. Kollektivet är starkt. De lyfter varandra. Det är riktigt kul att se, säger Hunt.

TT: Så Janne Andersson har fansens förtroende?

– Absolut. Han pratar vårt språk. Han har fötterna på jorden och har förstått att vi tillsammans kan vinna saker. Vi känner att vi är med, att vi betyder nåt, att de vill ha vårt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet