SVT:s fotbollsexpert Johanna Frändén Foto: SVT

Frändén: ”Tungt – Sverige fick bekänna färg”

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen var tydlig bland SVT:s experter, men också förståelsen för att Sverige förlorade mot ett bättre lag.

– Vi tappar mittfältskampen, och borde spela de längre bollarna, spela rakare, sa Daniel Nannskog.

Sverige förlorade kvartsfinalen mot England med 2–0 (1–0). Ett odiskutabelt och tydligt resultat som betydde slutet för VM-resan för Janne Anderssons gäng

SVT:s experter var tydliga med att England var det bättre laget:

– Det var ju tungt det här. Nu fick Sverige verkligen bekänna färg. Efter underläget kom det inte fram någon räv bakom örat, ingen bensin kvar. Det fanns ingen slutforcering, och även om Sverige gjorde en habil insats, men efter Englands ledningsmål  fanns idet ingen plan B, eller så sjösatte man inte den. Det kändes inte som om vi gav dem en riktig match i dag, sa Johanna Frändén.

Daniel Nannskog var ledsen och trodde nog att lagkapten Andreas Granqvist gjort sin sista landskamp:

– Allt talar för att Granen slutar. Visst det finns ett EM-kval i höst, men det lär vara det sista vi såg från den stora Grankvist.

Nannskog hade hellre sett ett annat sätt att spela:

– Vi tappar mittfältskampen, det var tydligt. Jag tycker att vi skulle börja trycka upp de längre bollarna för att trycka ner deras backlinje. Och det fanns hål att springa ut i. Den enkla, raka fotbollen hade stört England bättre den här gången. Det tog stopp när man försökte spela längs backen. England vann boll och fick spelet framför sig. Sverige förlorade mot ett bättre lag.

Pickford matchvinnare

Jonas Eriksson:

– England var bra. Vi fick stopp på Harry Kane, men öppnade upp för andra, inte minst för Reeham Sterling. Och Sverige har inte släppt in första målet tidigare. Det var en ny situation.

– Sen blev Pickford matchvinnare. Robin Olsen var bra , men Pickford var den stora vinnaren, tyckte Jonas Eriksson.

Glenn Strömberg höll med om Pickford:

– Att ta igen underlägen är inte Sveriges bästa sida. Fast jag tycker inte att England är bra innan målet. De spelar långsamt, i sidled och kommer inte bakom vår backlinje. Men målet öppnar upp matchen och det blir en klar förlust.

– Men faktiskt: Jordan Pickford var deras bäste spelare, Han gör tre ingripanden,  tre helt avgörande

Frida Östberg:

– Det kändes att det saknades något i Sverige denna gång. Energinivån var lägre, alla var inte riktigt där och extrakvaliteten som behövs fanns inte. Som när Sebastgian Larsson försökte få igång laget i andra halvlek, men fick inte tillbaka kontakten från de andra. Då var det slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.