Äventyret över – England slog ut Sverige

Det blir inga medaljer för Sverige den här sommaren.

0-2 mot England innebär att VM-resan tar slut i kvartsfinal.

Framme i kvartsfinal gjorde sig Sverige och England redo för strid i Samara, ledda av lagkaptenerna Andreas Granqvist och Harry Kane.

Till en början fick Sverige matchen dit man ville, i alla fall ur defensiv synvinkel. Kanes skott som smet utanför stolpen var det närmaste engelsmännen kom.

Dessutom prövade Viktor Claesson lyckan från distans, men Jordan Pickford hade koll på bollen när den gick över ribban.

Maguire spräckte nollan

Med halvtimmen spelad prickade England in sitt åttonde mål på fasta situationer i detta VM. Harry Maguire nådde högst på en hörna och nickade in 1-0.

Sverige hade förtvivlat svårt att komma till lägen. Svepande crossbollar mot Ola Toivonen var inte ett tillräckligt farligt vapen mot den röda muren.

I stället kunde England ha punkterat de blågula lungorna före paus. Raheem Sterling sprang sig fri, tog ner bollen och avslutade – men Robin Olsen stod i vägen och höll matchen vid liv.

Andra halvlek hann knappt börja förrän Marcus Berg, på jakt efter sitt första VM-mål, tvingade Pickford till en svettig räddning med en nick mot stolproten.

Dele Alli utökade

Snarare än kvittering kom dock 2-0 en kvart in i halvleken. Jesse Lingard piskade in ett inlägg mot bortre och där kunde Dele Alli behärskat nicka in tvåan.

Sverige blixtrade till omgående och Berg klackade fram Claesson till ett jätteläge, men Pickford blockerade bredsidan. Strax därpå fick Berg chansen igen och såg sitt vänsterskott tippas ut till hörna.

Janne Andersson slängde in John Guidetti och Martin Olsson för att få tryck på engelsmännen. Det sista draget blev att byta in mittbacken Pontus Jansson som anfallare.

Ingenting fungerade. Ludwig Augustinsson hade ett lysande frisparksläge i slutminuterna, men drog upp bollen på läktaren. Slutsignalen ljöd, England är i semifinal och Sverige utslaget.