Sverige klart för kvartsfinal – Forsberg matchhjälte

Emil Forsberg blev stor matchhjälte då han sköt Sverige till den första VM-kvartsfinalen sedan 1994. Sverige slog Schweiz med 1-0 och Forsberg gjorde matchens enda mål i den 66:e minuten.

Se SVT:s eftersnack i spelaren ovan – med Daniel Nannskog och Frida Östberg

Inför turneringen målades Emil Forsberg upp som Sveriges stora stjärna, men under turneringen är han den som fått kritik i ett annars hyllat svenskt landslag.

Det ändrade han nog på då han i den 66:e minuten i VM-åttondelsfinalen mot Schweiz fick bollen av Ola Toivonen, drev inåt i planen och sköt bollen, via Manuel Akanji, in i mål.

Redan i första halvlek hade Sverige många chanser att ta ledningen, men anfallen Marcus Berg brände tre lägen och Albin Ekdal två.

Schweiz bästa läge hade Blerim Dzemaili då han sköt strax över från straffområdesgränsen.

I början av andra tog Schweiz över spelet och de höll det också efter Sveriges fullträff. Men Robin Olsen stod pall. På tilläggstid räddade den svenska målvakten en bra schweizisk nick av Haris Seferovic.

Med trettio sekunder kvar att spela kom Martin Olsson fri med målvakten och föll. Först blåste domaren straff, men efter videogranskning ändrades domslutet till frispark strax utanför straffområdet.

Michael Lang, som stod för fällningen, visades ut.

Lustig missar kvartsfinal

I den 80:e minuten byttes Forsberg ut och in kom Martin Olsson. Målskytten tog sig för låret då han gick av. På samma gång gick Mikael Lustig av till förmån för Emil Krafth.

Krafth lär också få chansen i kvartsfinalen då ett gult kort på Lustig i den 30:e minuten gör att han missar den matchen.

Klockan 20.00 möts England och Colombia. De som vinner den matchen är Sveriges motståndare i kvartsfinalen.

Den spelas på lördag den 7 juli, klockan 16.00 i SVT.