Sverige till åttondelsfinal – storspel mot Mexiko

Sverige är vidare till åttondelsfinal i VM – som gruppsegrare. Efter imponerande 3-0 mot Mexiko väntar nu tvåan i grupp E.

19:00: SVT sänder extra med anledning av succématchen.

Den svenska glädjen nådde inga gränser när Sverige gjorde 3-0 i den 74:e minuten och i princip säkrade vidare avancemang. Ett långt inkast av Ludwig Augustinsson damp ner i straffområdet och i en rörig situation, där Ola Toivonen var framme och högg, petade en mexikansk spelare in bollen i eget mål.

Självmålet blev matchens sista fullträff och eftersom Tyskland föll mot Sydkorea med 0-2 vinner Sverige gruppen och får med sig Mexiko till åttondelsfinal. För svensk del väntar nu tvåan i grupp E, Brasilien, Schweiz eller Serbien.

Den snöpliga förlusten senast mot Tyskland hade ingen påverkan på svenskarna som när det gällde som mest bjöd på rejäl islossning. Kort innan 3-0-målet gav Andreas Granqvist Sverige 2-0 på straff. Den svenske kaptenen var, precis som i premiären mot Sydkorea, hur säker som helst från elva meter. Den här gången dunkade han in bollen i målvaktens högra kryss.

Öppningsmålet kom i inledningen av den andra halvleken när en boll från höger nådde Augustinsson vid den bortre stolpen. Den svenske backen drog till direkt med vänsterfoten, bollen touchade den mexikanske målvakten innan den letade sig in i mål.

Faktum är att Sverige radade upp chanser redan i början av matchen – efter en dryg kvart var det 3-0 i målchanser i svensk favör. Första läget kom efter bara en minuts spel när en frispark en bit in på offensiv planhalva nådde Bergs panna. Bollen hamnade framför målet och kapten Granqvist var ruskigt nära att få fram en fot.

Kort senare var det nära igen, först på frispark genom Emil Forsberg och sedan genom Berg efter en hörna. Augustinsson satte in bollen från höger och den här gången nickade Granqvist ner till Berg som fick till en cykelspark från nära håll – men bollen smet strax utanför målvaktens högra stolpe.

Senare i kväll avgörs vilket lag Sverige möter i åttondelen.