SVT:s experter om Frankrikes seger: ”Rättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är världsmästare i fotboll för andra gången efter att ha besegrat Kroatien med 4-2 i finalen. SVT:s expert Glenn Strömberg tycker att det är en rättvis världsmästare.

– Frankrike är stabila och välbalanserade. De har en harmoni mellan lag och lagledning och de vet exakt vad de ska göra i försvar- och anfallspelet. De är riktigt vassa därinne i försvaret, speciellt Varane men också Umtiti, säger SVT:s expert Glenn Strömberg I SVT:s sändning.

Johanna Frändén menar att Frankrike är uppe bland de allra största fotbollsländerna efter segern.

– Det här är något alldeles enormt för detta fotbollsland som vi känner som en stor fotbollskultur, men som då och då har haft dåligt självförtroende och vacklat lite. De har blängt lite på grannarna, och konstaterat att Italien och Tyskland är större. Men nu har Frankrike på alla sätt det bara går sällat sig till den skaran.

Daniel Nannskog passade på att hylla Frankrikes anfallsstjärna Antoine Griezmann.

– Det är en väldigt fin spelare, han har stor rörelse. Men detta Frankrike har ingen som faller ur ramen, utan de är bra på alla positioner. Kollar man Kroatien kanske inte Vida och Strinic når samma nivå utan en spelare som Mbappé kan utnyttja sin fart.

Även SVT:s expert Frida Östberg håller med om att det är rättvist att Frankrike är nya världsmästare i fotboll.

– Rättvist och vilken fenomenal mix av taktik och tålamod, gemensamt försvarsspel mellan och i lagdelarna vilket ger dem bra utgångslägen när de sedan vinner bollen och kan ställa om på en snabb Mbappe i djupled, en spelare vars snabbhet drar till sig många motståndare som skapar ytor till andra i nästa läge! Ett lag som väger tungt på alla positioner och nu fått ihop individualister till ett lagbygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.