Therese Bosta. Foto: SVT

SVT:s reporter om trakasserierna: ”Vi kan inte längre vara i sådana miljöer”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollssupportrar som kommer med framfusiga kommentarer och är närgångna har gjort det svårt för flera kvinnliga journalister att göra sitt jobb under fotbolls-VM.

– Det gör att vi inte längre kan vara i sådana miljöer och fånga stämningen, säger SVT:s Therese Bosta.

Flera kvinnliga sportreportrar har berättat om närgångna pussar, kramar och kommentarer de råkat ut för från fans, när de försökt göra sitt jobb under fotbolls-VM. SVT:s sportreporter Therese Bosta säger att även hon och fotografen Elin Fredriksson råkat ut för påflugen uppmärksamhet från manliga supportrar.

I samband med matchen mellan Iran och Marocko daskade en person Elin Fredriksson på rumpan när hon stod utanför arenan för att rapportera.

– Kommentarer som ”du är vacker” och ”har du pojkvän” kommer hela tiden. Ibland tar jag det som en komplimang men ibland kan jag bli förbannad. Det handlar enbart om hur det levereras, säger Therese Bosta.

Har blivit bättre

Problemet har gjort det svårt för journalisterna att göra sitt jobb.

– Det som är absolut tråkigast i allt det här är att vi inte längre kan vara ute i sådana miljöer och fånga stämningen. Jag som älskar att hänga med fansen tycker att det är rent utav skittråkigt.

Men det har ändå blivit bättre under de tio åren Therese Bosta har jobbat, säger hon.

– Sätter jag mig längst fram på en presskonferens och ställer mina frågor är det ingen som drar av en kommentar. Att det finns kvinnliga sportjournalister är det sällan någon som ifrågasätter, i alla fall inte på fältet.

Stöd från manliga fans

Bland de svenska reportrar som har berättat om trakasserierna är Aftonbladets Anna Rydén och Malin Wahlberg.

– Simon Bank skrev en krönika på ämnet häromdagen efter att hans kollegor och mina vänner blivit utsatta. Då twittrade jag och har aldrig fått så många likes, mest från killar faktiskt,och de flesta reagerade på att de höll med och undrade hur någon kunde ifrågasätta. Men Simon har en viktig ställning i den kretsen bland unga killar som gillar fotboll. Säger han ifrån så lyssnar de. Därför är det otroligt viktigt att alla säger ifrån när de ser något som närmar sig området sexuella trakasserier och säger ”hej det där är INTE ok”, säger Therese Bosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.