SVT Sport spanar in landslagets VM-bas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ofta snackisen som förklarar varför det gick som det gick.

SVT Sport fick en rundvandring i det allra heligaste Sverige har – mästerskapsbasen.

– Det är närhet till träningsanläggning, närhet till flygplats, bra kvalitet på hotellet, bra klimat och som ett litet extra plus nära till vatten. Nästan alla kriterier har uppfyllts här, säger landslagschefen Lasse Richt om drömboendet.

- I Holland var det inte alls bra, säger han innan han fortsätter på sitt retoriska spår:

- I Sydkorea, däremot, var det väldigt bra.

Herrlandslaget i fotboll

Det Richt pratar om är platsen där spelarna spenderar mest tid. Och den tycks alltid vara föremål för åsikter. Går det dåligt, som i Holland, hamnar basen i skottgluggen. Går det bra pratar man om att skillnaderna den här gången gjorde succé.

Så vilka är då skillnaderna? En sak som är lätt att notera utifrån är att Generation ”bo ihop” nu helt ersatts av Generation ”låt mig vara”. Det sista paret som bodde ihop var Kim Källström och Andreas Isaksson i EM 2016, men trenden har varit långvarig åt det här hållet.- Den förändringen skedde redan 2002, säger Richt och fortsätter:- Jag tror det beror på deras klubbar. Förr var man van att alltid bo i dubbelrum, i dag är man van att bo i singelrum, så det är en naturlig övergång.

En annan påtaglig skillnad är att Sverige inte hyr ett helt hotell där de stänger in sig. På det flådiga förstavalet i Gelendzjik finns andra gäster också. Förbundet har i stället abonnerat på två våningar där ingen utomstående får komma in.- Egentligen så spelar det ingen roll för oss. Våra spelare är inte känsliga för det så jag tror det här passar in alldeles utmärkt.

De två våningarna är å andra sidan så lyxiga ett boende kan bli. Hit har de med sig kockar, några massörer, materialare och en rad andra personer som enbart finns för att spelarna ska må så bra som möjligt och följaktligen prestera därefter.

Även för Janne Andersson väntar två veckor i bästa tänkbara miljö.- I och med att vi bor på de två högsta våningarna så innehåller de också några sviter. Det är klart att vår förbundskapten har en svit, säger Richt.

Landslagschefen är hur nöjd som helst med just boendet i Gelendzjik. Faktum är att Sverige hade ”lite tur”, för att använda Richts egna ord. England var etta på bollen – men när England bytte förbundskapten som ville sätta sin egen prägel på laget så lämnades Gelendzjik åt sidan. Första reserv? Sverige.

I Holland var det kasst och i Sydkorea var det fantastiskt. Nu återstår bara frågan om hur Ryssland kommer att bedömas – tills dess får ni nöja er med SVT:s betyg.

SVT betygsätter Sveriges boende – hotelldel för hotelldel

RESTAURANGEN 5/5

Förbundet bjöd den samlade svenska journalistkåren på brunch – och det är bara lägga sig platt och konstatera att VM-maten höll VM-klass. SVT Sport testade även bakelserna – något spelarna härmed avråds från att göra. Tar man en vill man ha flera. Tar man flera förlorar man matcher.

JANNES RUM 5/5

Sviterna är som hämtade ur en Al Pacino-rulle. Här lever Janne som en boss. Saknade bara en fåtölj där han sitter och delar ut order hela dagarna – men det kan knappast dra ner betyget.

SPELARRUMMEN 3/5

Allt är så fint och prydligt. Och bra. Och härligt. Men hade det varit schlager så hade man saknat sista tonartshöjningen. Det rimmar helt enkelt inte med Emil Forsbergs flådiga klädstil.

UTSIKTEN 5/5

Sverige abonnerar på de två våningar som ligger på perfekt höjd. Och eftersom hotellet ligger på en udde är allt man ser hav – i alla riktningar. Är det tråkigt är det bara titta bort från rummet och drömma sig bort om vilka man kan få möta i en åttondel.

PLAYERS LOUNGE 4/5

Här lär de trivas bland pingisbord, pilkastning och tv-spel. Men saknar något mer galet. Ser framför mig att Cristiano Ronaldo hade tvingat förbundet att hämta in J-O:s gamla racket. Eller att Neymar hade krävt shuffleboard med nyhämtad sand nerifrån stranden. Nåt åt det hållet.

TOTALT: 22/25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet