• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

I videoklipp inifrån grottan i norra Thailand hälsade pojkarna till världen utanför. Foto: Thai Navy Seal/Reuters

Trots inbjudan – ingen VM-final för grottpojkarna

Publicerad

De tolv pojkarna och deras fotbollscoach som varit instängd i en grotta i över två veckor blev inbjudna till VM-finalen. Men nu meddelas att de inte kommer att kunna åka till Ryssland.

De thailändska pojkarna som varit instängda i Tham Luang-grottan sedan den 23 juni, men som nu är ute i säkerhet, har fått stor uppmärksamhet världen över.

I slutet av förra veckan gick Internationella fotbollsförbundet ut med att de bjuder in pojkarna till VM-finalen.

”Jag hoppas innerligen att de kan göra oss sällskap under finalen, som utan tvekan kommer att bli en underbar stund fylld av gemenskap och glädje”, skrev Fifapresidenten Gianni Infantino.

Kan inte resa

Men nu rapporterar AP att pojkarna inte kan komma till VM-finalen trots att de nu är ute ur grottan.

Det ska bero på att thailändska myndigheterna sagt att de tolv pojkarna och deras coach inte kommer kunna resa på grund av hälsoskäl.

Men förhoppningsvis ska de ändå få gå på en stor fotbollsmatch. Fifaledare ska enligt AP träffa representanter från thailändska fotbollsförbundet för att hitta ett nytt tillfälle att bjuda pojkarna till ett stort event för att fira deras överlevnad.

De sista fyra pojkarna och fotbollslagets tränare räddades ur grottan på tisdagen – 17 dagar efter att de blev instängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer