Kane frälste England på tilläggstid

Uppdaterad
Publicerad

Harry Kane blev Englands yngste kapten någonsin i ett VM.

Sedan sänkte han Tunisien med två mål – det sista på tilläggstid – och jublade över 2-1-segern.

England brukade ständigt betrakta sig själva som guldkandidater, men på senare år har förväntningarna sänkts.

Inför kvällens premiär mot Tunisien trodde och hoppades man i alla fall på tre poäng och en flygande start i VM.

Framför allt ställdes hoppet till Harry Kane, Englands yngste kapten någonsin i ett VM, och efter elva minuter visade han varför.

John Stones gick upp på en hörna och tvingade Mouez Hassen till en svettig räddning. Kane höll sig framme och rakade in returen.

Kvittering på straff

En halvtimme in i matchen fick dock Tunisien en hjälpande hand, eller rättare sagt arm, av Kyle Walker. Högerbacken gjorde ner Fakhreddine Ben Youssef och domaren pekade på straffpunkten.

Fram stegade Ferjani Sassi, till vardags i saudiska Al Nassr, och satte bollen i höger hörn via Jordan Pickfords fingerspetsar.

Engelsmännen öste på för ett nytt ledningsmål när Dele Alli skarvade fram en boll med huvudet, men både Stones och Raheem Sterling missade.

Sedan högg Jesse Lingard på två lägen, där han först avfyrade ett volleyskott som blockerades och sedan stack på djupet men stötte bollen i utsidan av stolpen.

Tunisien kämpade

I andra halvlek slet Tunisien för att ro hem en poäng. Man låg rätt i positioner och drog en lättnadens suck när Ashley Young slog en frispark över ribban.

Det engelska hoppet hade dock ställts till Harry Kane – och på tilläggstid skulle lagkaptenen ännu en gång visa exakt varför.

På en hörna höll han sig framme vid bortre stolpen och nickade in 2-1 inför ögonen på euforiska engelsmän och bedrövade tunisier.

Slutsignalen förkunnade att England hakar på Belgien, som tidigare i kväll slog Panama med 3-0.

– Det var tufft, men vi kunde ha gjort fler mål i första halvlek. Jag är så stolt över grabbarna. Vi kämpade hela vägen, precis som man måste i VM, säger 24-årige Kane efter matchen.

Världsmästerskapet i fotboll

Tunisien logo

Tunisien

1 - 2

England logo

England

Volgograd Arena, Volgograd
Publik: 41064
Domare: Wilmar Roldán

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.