Foto: TT

VM:s målgladaste lag gör upp om gruppsegern

Uppdaterad
Publicerad

England–Belgien i en ren gruppfinal.

Då vet England vad som komma skall. Många av de belgiska spelarna håller nämligen till i Premier League till vardags.

– Kanske kan vi använda det till vår fördel, säger Tottenhams och Englands Eric Dier.

Hela Englands VM-trupp består av spelare från den inhemska ligan Premier League. Och även i den belgiska truppen spelar de allra flesta av de 23 uttagna spelarna i den välrenommerade engelska högsta ligan: Romelu Lukaku, Eden Hazard, Kevin de Bruyne och Toby Alderweireld för att nämna några.

Det faktumet kan vara till åtminstone engelsmännens fördel. Det säger Tottenhams mittfältare Eric Dier inför gruppfinalen i Kaliningrad.

– Vi spelar med många av de belgiska spelarna där hemma, säger han, som själv spelar med bland andra just mittbacken Alderweireld i Tottenham.

Justeringar väntas

England och Belgien, som båda är klara för åttondelsfinal, tampas om första platsen i grupp G, båda står på sex poäng inför den avslutande matchen.

Eller tampas, båda lagen kommer att kunna spela på resultat eftersom matchen, tillsammans med den betydelselösa Panama–Tunisien, är de sista gruppspelsmatcherna i VM.

Belgiens förbundskapten Roberto Martinez har till och med uttryckt att vinna gruppen inte ens är av större värde.

– Vi vill prestera det bästa vi kan men att vinna är inte det viktigaste, säger han.

Båda kommer att göra justeringar i respektive startelvor. Belgiens skyttekung Romelu Lukaku kommer med största sannolikhet att vilas efter att ha ådragit sig en lättare skada i samband med den andra gruppspelsmatchen mot Tunisien.

– För tillfället så befinner han sig i en återhämtningsfas, säger Martinez.

Vet deras starka sidor

Eric Dier som spelat sparsamt i mästerskapet kommer att få chansen från start i gruppfinalen bland annat. Och han vet alltså vad som väntar.

– Vi vet självklart inte vilket lag Belgien kommer till start med, men jag själv vet deras starka sidor och möjligtvis några av deras svaga. Framför allt hos de spelare jag spelar med till vardags, säger han.

Segraren i grupp G kommer att eventuellt, om de vinner sin åttondel, att få en kvartsfinal med Brasilien eller Mexiko. Tvåan i gruppen möter eventuellt, det på förhand enklare motståndet, Sverige eller Schweiz, om de nu tar sig vidare från sin åttondel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.