Gerhardsson om Tyskland: ”Så märkvärdiga är de väl inte”

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetsapporteringen inför VM-kvartsfinalen Sverige-Tyskland har kantats av tillbakablickar i matchstatistiken som minst sagt lutar till tyskarnas fördel. Men förbundskapten Peter Gerhardsson låter sig inte avskräckas.

– När jag får statistiken kan jag bara tänka: ”så märkvärdiga är de väl inte”, säger han till SVT Sport.

Tyskorna är på pappret det klart starkare laget. Men SVT:s expert Frida Östberg vill inte stämpla tyskorna som en ”mardrömsmotståndare”.

Peter Gerhardsson är inne på samma spår när SVT Sport träffar honom under onsdagen, tre dagar innan VM-kvartsfinalen.

– Tyskland är bra, men vi har möjlighet att vinna och att vi tror på det, det är jag helt säker på.

Låter inte statistiken stå i vägen

Senast lagen möttes i ett världsmästerskap var för fyra år sedan och slutade med 4-1-förlust för Sverige. Men då med Pia Sundhage i ledarrollen, inte Peter Gerhardsson. Sedan dess har det tyska laget generationsväxlat.

– Vi har spelare med mycket erfarenhet av att möta Tyskland och vi har spelare som knappt har spelat mot Tyskland alls ihop med mig, som inte har en historia av att möta laget eller någonting, säger den svenska förbundskaptenen och fortsätter:

– Så när jag får statistiken kan jag bara tänka: ”varför har man inte gjort det för (vunnit mot Tyskland) så märkvärdiga är de väl inte”.

Gerhardsson påpekar också att det blågula laget i VM skiljer sig från det lag som förlorade landskampen mot Tyskland på Friends i våras.

– Vi är ett annat lag än på Friends. Vi har många utlandsproffs som har jobbat på i sina klubblag sedan dess. Landskamper är en annan sak än VM. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.