Det var mörka rubriker i de brasilianska tidningarna i dag, som framför allt går hårt åt Luiz Felipe Scolari. Foto: TT Nyhetsbyrån/Odia/Folha De S. Paulo/O Diario

Brandao om raseriet i Brasilien

Publicerad

Henrik Brandao Jönsson är mycket besviken dagen efter Brasiliens brakförlust i semifinalen mot Tyskland. Han berättar att brasilianska tidningar rasar mot förbundskapten Luis Felipe Scolari och om hur en ny generation har märkts för livet.

Brandao, DN:s korrespondent i Rio de Janeiro, har varit gäst i SVT:s VM-studio flera gånger och givit sin syn på Brasilien i allmänhet och dess fotboll i synnerhet. Han valde att inte se gårdagens 1–7-förlust på någon storbildsskärm på stan.

– Jag kände inte för att se matchen ute. Jag stannade hemma, och det är jag väldigt glad för.

”Började med slarv”

Frågan som alla ställer sig är vad det var som egentligen hände. Braslien-Tyskland 1–7. Ett ofattbart resultat.

– Det började med slarv. Man tappade en boll, fick inte undan den. Det blev hörna, och där låter man skyttekungen Thomas Müller stå omarkerad och skjuta på volley, konstaterar Brandao upprört.

– Här föll hela Brasilien. Scolari hade en offensiv taktik med Bernard, men den föll samman. När det blir 2-0 så kollapsade laget. De föll på sin egen stöddighet. De hade ingen plan B.

”Scolari kan fara åt helvete”

Kritiken mot förbundskapten Luis Felipe Scolari har inte låtit vänta på sig. En av tidningarna i Brasilien skriver att Scolari kan fara åt helvete, vilket anspelar på att Scolari tidigare under VM bett journalister dra åt helvete.

– Det är han (Scolari) som är ansvarig. Barbosa (målvakten) fick leva med sitt misstag 1950 i hela livet. Nu är det Scolari som är den skyldige.

Förlusten i den avgörande matchen mot Uruguay i senaste hemma-VM, 1950, har varit en nagel i ögat på hela landet. Enligt Brandao är 1-7-förlusten 2014 ett nytt nationellt trauma.

– Vi har fått en ny generation som kommer att växa upp med ett mindervärdeskomplex. Min dotter är märkt för livet.

Förlust= Karriärerna över

Det kan dock bli ännu värre. Om Brasilien får möta antagonisten Argentina i bronsmatchen, och förlorar även där, blir situationen ohållbar för alla inblandade.

– Då är deras karriärer över. Då kan de inte ens komma hem hit på semester. De får helt enkelt stanna i Spanien, säger Brandao.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM: Brasilien

Mer i ämnet