Portugals förbundskapten Paulo Bento Foto: TT Nyhetsbyrån

Portugal: ”Ett besvärligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit sekunder från att ha blivit utslaget har Portugal ändå chansen att gå till åttondelsfinal. Men en svag målskillnad och tre poäng upp till både USA och Tyskland gör läget mycket svårt inför mötet med Ghana i sista matchen.

– Det är ett väldigt besvärligt läge för oss. Vi är beroende av andra resultat  och vi ligger många mål efter men det är det enda hopp vi har, säger Portugals coach Paulo Bento till AP.

Cristiano Ronaldo spelade hela matchen trots påstådda knäproblem.

– Det var inget problem med honom. Våra problem hängde ihop med andra spelare, säger Bento.

Det var för övrigt Ronaldo som spelade fram till Silvestre Varelas

2-2-mål i den 95:e minuten. Domaren hade lagt till fyra minuter men lagt på tid efter ett byte på tilläggstid.

USA går för vinst mot Tyskland     

Knappt hade Silvestre Varela språngnickat in 2-2 för Portugal mot USA förrän spekulationer kom igång om att USA och Tyskland ska spela oavgjort i sista matchen för att båda ska gå vidare till åttondelsfinalen.

Det har dock USA inga planer på:

– USA är känt för att ge allt i varje match. Vi vill vinna varje match och kommer att gå för en vinst mot Tyskland, säger USA:s tyske förbundskapten Jürgen Klinsmann.

Det bästa för Portugal vore dock om Tyskland, som i och med den överlägsna målskillnaden redan har ett ben i åttondelsfinalen, vann, eftersom det är tre färre mål att hämta upp mot USA.

Inför sista omgången har Tyskland 4 poäng och +4 i målskilland, USA 4 poäng och +1 medan Portugal har 1 poäng och -4. Ghana har klart bättre förutsättningar att gå vidare än Portugal eftersom laget har 1 poäng och bara -1.

Manauseffekten kan ge USA problem

USA har dock fått det svårare att förbereda sig än Tyskland. Laget spelade i bastuliknande Manaus, som ligger långt bort, och har en mindre vilodag. Matcher i Manaus frestar på fysiken något enormt.

– Vi får göra det på det tuffa sättet, säger Klinsmann.

England och Italien förlorade båda sina matcher efter att ha spelat sin första match i Manaus. Framför allt Italien såg väldigt lojt ut i sin match mot Costa Rica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM: Portugal

Mer i ämnet