Jennie-Lee Burmansson tog i dag brons vid ungdoms-OS. Foto: Olympic Channel

Efter svåra skadan: Ungdoms-OS-brons för Jennie-Lee Burmansson

Uppdaterad
Publicerad

Freestyleåkaren Jennie-Lee Burmansson är tillbaka på allvar efter sin svåra knäskada.

I dag tog hon brons i slopestyle i ungdoms-OS.

Men det såg länge ut som att det skulle bli silver.

– Jag är sjukt nöjd, säger Burmansson.

Jennie-Lee Burmansson, 17, gjorde för en dryg månad sedan comeback efter att ha missat hela fjolårssäsongen på grund av en svår korsbandsskada.

Förra veckan var det dags för hennes världscuptävling, då hon blev sexa i franska Font Romeu.

Åkte stabilt

Och i dag stod hon på startlinjen, när det var dags för ungdoms-OS i Lausanne.

Burmansson imponerade, och visade i samtliga tre åk upp en stabil åkning. Hon låg efter såväl det första som det andra på en andraplats. Det första åket gav 88.50 poäng, och det andra 90. Burmansson visade upp att hon är otroligt ståsäker när det kommer till sina hopp – även om svårighetsgraden inte var den högsta.

– Mitt första mål var att bara sätta ner åket eftersom jag hade lite problem i mitt första åk i kvalet. Så jag ville bara ställa ner ett åk, säger hon.

– Och jag fick ner två riktigt bra åk, så jag är supernöjd.

Inte alls besviken

I den tredje och sista omgången tappade hon dock silvermedaljen, då kinesiskan Ailing Eileen Gu efter ett imponerande åk med högre svårighetsgrad än Burmansson fick 93.25 poäng. Svenskan kände dock ingen besvikelse efter det ”tappade” silvret.

– Jag är sjukt nöjd ändå. Eileen hade ett riktigt grymt åk så hon förtjänar andraplatsen. Jag är nöjd med bronsplatsen, säger hon till SVT Sport.

”Kändes som vanligt”

Burmansson berättar att detta var första tävlingen efter comebacken som det kändes riktigt bra.

– Den här tävlingen var den första där det kändes som vanligt igen. Nu har man liksom fått tillbaka energin, och jag har åkt ganska mycket skidor så det känns bra. Och knät känns bra, så det är skönt, säger hon.

– Det här var de första åken som jag kände att det är lite samma nivå som innan jag skadade mig, så det var superskönt, säger Burmansson, som nu laddar om för big air i ungdoms-OS på tisdag.

Vann gjorde det estländska underbarnet Kelly Sildaru, med 93.75 poäng. Sildaru vann X-Games redan som 13-åring och har tagit tre raka JVM-guld i grenen.

SE GULDÅKET: Kelly Sildaru tar guld efter monsteråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.