Svensk succé i big air-kvalet – två till final

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk succé i skidåkarnas big air-kval i Aspen.

Två svenska är vidare till final – men ingen heter Henrik Harlaut.

Tre svenskar hade chansen att ta sig till final i big air under VM i Aspen.

Många hade kanske hoppats och väntat sig att Henrik Harlaut skulle ta sig dit men den svenska superstjärnan fick se sig utslagen efter en 8:e plats. Efteråt möttes resultatet med stor besvikelse och konfundering.

– Henrik gör precis det domarna säger att de vill se, håller graben länge och landar stabilt. Sen är det någon anna åkare som inte gör det och får mer poäng. Stil och utförande av tricket verkar inte räknas längre, det är mest hur mycket man kan snurra och bara ta tag någonstans, jättemärkligt. Det var jättekonstig stämning på start när till exempel Jesper gjorde sitt första hopp och alla tränare och åkare tyckte att det är det sjukaste dem sett, och sen får han ett lågt poäng, säger förbundskapten Niklas Eriksson i ett pressmeddelande.

”Tufft kval”

Vidare gick istället Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, där den senare tog hem hela kvalet på 95.25 poäng efter en dubbel cork 1800 dubbel grab. Jesper Tjäder hamnade på fjärde plats med 92.00 poäng efter ett fint andra hopp.

– Det känns riktigt bra alltså, skönt att sätta första åket så jag slapp känna pressen i det andra. Det är bara i en tävling denna säsong som jag har behövt andra åket, så det har blivit lite mitt sätt att göra det på, säger Oliwer Magnusson.

– Det var ett tufft kval alltså, allt gick enligt plan från första hoppet. Jag gjorde ett trick jag aldrig har testat förut och är sjuk nöjd med de, men domarna höll inte med. Då fick jag lägga om planen och göra dubbel 1800 istället, som jag heller aldrig gjort på tävling. Kul att få testa två nya trick på två åk under tävling, säger Jesper Tjäder.

KLIPP: Thorgren tvåa i big air i X-games (1 feb 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.