Tjäder på pallen trots att pjäxorna stulits

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Tjäder svarade för en imponerande insats i slopestylepremiären av världscupen och slutade tvåa. Han klarade det trots att pjäxorna stulits under gårdagen. Det kunde ha varit ännu bättre.

– Det gick ju bra tillslut, säger Tjäder.

Tjäder beskriver händelseförloppet.

– Jag lämnade mina pjäxor i byn i tio minuter efter att ha filmat lite rejls igår, och när vi kom tillbaka var pjäxorna stulna, så jag fick köpa ett par helt nya. Jag spände lös dem lite så jag fick samma flex som jag brukar ha, och det gick ju bra tillslut, säger Tjäder till Svenska skidförbundet.

Svensken fick till ett perfekt förstaåk, som han räknade av de två som kördes. Tjäder noterades för poängen 85,70 och var hårfint efter segrande kanadensaren Mark Hendrickson som hade 86,30.

– Jag tycker att Jesper hade det bästa åket. Domarna borde ha tittat mer på overallimpression (helhetsbilden), säger experten Oscar Harlaut och pekar på att man använde ett annat domarsystem i Frankrike än tidigare.

– Det fanns en domare var för de sex sektionerna och bara två för overallimpression som jag tycker att man ska prioritera, säger Harlaut om hur de åtta domarna användes.

”Konstig känsla att ha fått pjäxorna snodda”

– Men annars var det roligt för Jesper att få kliva upp på pallen. Han är annars ofta nära pallen som femma och sexa. Jag tror inte att det spelade så stor roll att pjäxorna stulits eftersom han hade sitt reservpar med sig men visst är det ju en konstig känsla att ha fått sina pjäxor snodda, säger Harlaut som trodde att Tjäder körde med reservparet och inte de helt nya pjäxorna.

Åket bjöd bland annat på en switchdubbel 900 och inga synliga missar noterades.

Även om Harlaut trodde att resultatet skulle räcka till ledning (vilket då hade inneburit seger) gjorde Tjäder tummen upp när poängen redovisades.

Fyra svenskar i finalen

Oliwer Magnusson var näst bäste svensk som åtta med 78,05.

Med den höga poängen i ryggen kunde Tjäder chansa i det andra åket eftersom bara ett räknades. Där gjorde han en del missar och åkte avslagen i mål på 52,02.

Henrik Harlaut, bror till experten Oscar, kom till start i omaka pjäxor efter att ha kört sönder den ena inför kvalet . Nu fick han köra med en egen pjäxa och låna den andra av förbundskaptenen Niklas Eriksson som har ett nummer större. Harlaut hade en tung dag och slutade 13:e med poängen 69,35.

Som fjärde svensk i finalen slutade Oscar Wester 14:e med 64,40.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.