Foto: Bildbyrån

Två svenskar till final i big air

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Oliwer Magnusson har tagit sig till final i skidornas big air när världscuptävlingar avgörs i Peking under helgen. Även Jesper Tjäder tog sig till finalen som SVT sänder under morgondagen, med start klockan 09.25 på SVT play.

– I kvalet försöker jag göra trick som jag är säker på. Jag kommer börja så i finalen och sen steppa upp efter hand, säger Magnusson till SVT Sport.

Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder var två av få åkare som landade alla tre hoppen, i det nya kvalformatet. När Magnusson landade baklängesflippen 1440, alltså fyra varv, räckte det till en andraplats i kvalet, för killen som annars har sina största framgångar i slopestyle. Bland annat med ett guld i junior-VM i fjol.

– Han har alltid haft styrkan i slopestyle då han är bra på kombinationen hopp och rails, medan han tidigare inte riktigt fått till det i big air, säger förbundskaptenen, Niklas Eriksson.

Harlaut missar finalen

Tävlingarna körs i Peking, på den nybyggda OS-arenan, som står värd för spelen 2022. Skillnaden på den här arenan är att den är speciellt anpassad för sitt ändamål. Oftast byggs det upp av ställningar medan denna arena är enbart byggd för big air.

För sportens storstjärna, Henrik Haurlaut tog det stopp redan i kvalet. Han försökte sig på en switch triple cork 1440 safety, ett trick som ingen lyckats landa ännu.

– Henrik provade ett nytt trick som han aldrig gjort på skidor tidigare. Han såg detta lite mer som en träning eftersom detta kommer vara OS-hoppet. Han var nära men det gick inte riktigt som han velat.

Hårt underlag

Förhållandena har varit sisådär inför tävlingarna, där snowboardens kval under gårdagen bestod av väldigt hårt underlag. I och med det milda vädret idag så blev det bättre förutsättningar för skidåkarna.

– Det var riktigt bra. På den sista träningsdagen var det väldigt hårt men idag var det fantastiska förhållanden.

Hur Magnusson laddar inför finalen?

– När jag är hemma brukar det vara en bra frukost som gäller. Här är det bara pommes frites och cola till frukost.

ARKIV: Oliwer Magnussons silver-åk i SM (29 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.