Personligt rekord och mängder av skalper för vinnande Montler

Uppdaterad
Publicerad

I den andra omgången slog Thobias Montler till med 8,22 i godkänd vind. Det var personligt rekord för 23-åringen som fick hela bältet fullt med skalper. Det räckte även till Montlers första vinst i en Diamond League-tävling.

– Jag är otroligt glad, jag vet knappt vad som hände där ute, säger Montler till SVT Sport.

Svensken hade en förbluffande säkerhet där övriga i världseliten, däribland regerande världsmästaren och OS-mästaren, led. Svensken klarade även OS-kvalgränsen med längdhoppet.

– Det är en fantastisk kväll, även om den var kall. Att kunna hoppa så långt i dessa förhållanden är fantastiskt. Jag kan finslipa vissa detaljer, fick hålla igång mer än normalt på grund av kyla vilket tog energi. Jag har fått en bra start på säsongen, vilket jag tagit med mig, säger Montler.

Medvinden var +1,5 meter/sekund (maxgräns 2,0 för att det ska räknas som rekord). Montler hoppade sedan 8,14 och 8,13 och visade en enorm toppbredd i de svåra förhållandena där konkurrenterna inte alls klarade av att bemästra vädret med starka vindar och kyla.

När vinsten var klar sprang Montler längs upploppsrakan och tackade publiken i ett litet ärevarv.

Montler hade tävlingens tre längsta hopp

Juan Miguel Echevarria, som slog till med monsterhoppet 8,83 förra året i hårfin medvind, hade svårt att hitta rätt i ansatsen och nådde 8,12 i sitt längsta hopp. Där saknades det 28 centimeter till plastelinan.

– Han hade de tre längsta hoppen i kväll i ett startfält som var som en VM-final, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist imponerat om Montler.

Montlers insats värmde i kylan på den gamla olympiaborgen.

– Jag hade inte ens kunnat drömma om att Montler skulle kunna vinna men nu är drömmen sann, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

För en knapp vecka sedan hoppade Montler 8,43 i för stark medvind i Torremolinos. Montlers hopp gör honom till tvåa genom tiderna efter Michel Tornéus som hoppat 8,44.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.