Allyson Felix tog nionde VM-guldet – på ny distans

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit det mesta som går på 200 meter. Så till årets VM tog sig Allyson Felix en ny utmaning och valde att bara ställa upp på 400 meter. En satsning som gick hem, med nytt världsårsbästa på 49,26 sprang Felix hem sitt första mästerskapsguld någonsin på distansen.

Åtta VM-guld och fyra OS-guld – och då räknar vi bara med världsmästerskap som gått utomhus. Allyson Felix hade ett minst sagt imponerande facit redan inför årets VM. Efter dagens final på 400 meter kan hon till den listan lägga till ytterligare ett guld – och det på en ny distans.

När 200 meter och 400 meter krockade i årets VM valde Fleix att bara springa den längre distansen av de två – trots att samtliga hennes individuella mästerskapsguld kommit på just 200 meter.

Friidrotts-VM

Men så här i efterhand lär det inte vara ett beslut hon ångrar. På nytt personligt rekord och nytt världsårsbästa med 49.26 sprang hon hem guldet, 39 hundradelar före tvåan Shaunae Miller, Bahamas. Bronset gick till Jamaicanskan Shericka Jacksson.

Noterbart är att regerande världsmästaren Christine Ohuruogu slutade sist i finalen, nästan en och en halv sekund efter Felix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet