Angelica Bengtsson. Foto: TT

Angelica Bengtsson: ”Första gången sedan 2007 som jag avslutar utan att vara skadad”

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson fick en veckas semester i Doha efter den dramatiska VM-finalen där hon bröt en stav, satte svenskt rekord och slutade sexa. Nu ser hon fram emot OS i Tokyo.
– Det är första gången sedan 2007 som jag avslutar en säsong utan att känna av någon skada, säger Bengtsson.

Bengtssons drama i stavfinalen blev viral runt världen och inte bara något som fängslade en svensk publik. Det pratades om det en hel del i Qatar. Hon blev huvudperson trots en sjätteplats.

– Det blev en veckas semester i Doha och det pratades mycket om det, säger Bengtsson som passade på att besöka SVT:s Morgonstudion.

Det var oroliga känslor efter att staven gått av och hon brakat ner i gropen. Publiken höll andan innan Bengtsson reste sig och vinkade lugnande.

Blev orolig: ”Hur är knät?”

– Två gånger tidigare har jag tappat greppet om staven, 2006 och 2008. Då spräckte jag knät. Jag har aldrig varit med om att staven gått av, en underlig känsla. Det här fanns absolut inte i min världsbild. Jag tänkte: ”Hur är knät?” och sedan slog jag i huvudet och skrapade upp ryggen, säger Bengtsson om händelsen.

Sedan försvann hennes andra stav i förvirringen efter hoppet med den brutna staven.

– Jag hade lagt min stav på marken och sedan såg jag att den var borta. Jag skulle ju inte använda den så den så det spelade ingen roll, säger Bengtsson som fick hjälp av den franska vännen och medtävlaren Ninon Guillon-Romarin som erbjöd sig att låna ut en stav. Men det visade sig att fransyskan lagt Bengtssons stav i sitt eget fodral.

”Det är mitt bästa hopp i livet”

– Hon hade lagt min stav i hennes fodral. När jag väl fick tag i den så tänkte jag nu kör vi. Att klara 4,80 levde upp till förväntningarna. Det är mitt bästa hopp i livet. Tajmingen stämde och det bara flöt på. Det var fantastiskt, minns Bengtsson.

Det är bara tio månader kvar till OS och Bengtsson behöver upp en nivå till för att konkurrera om medaljer i Tokyo.

– Det känns väldigt bra nu. Det är första gången sedan 2007 som jag avslutar en säsong utan att känna av någon skada. Jag ska höja min topp vilket jag gjort de senaste två åren. Det måste jag eftersom tjejerna hoppar ännu högre. Jag kände att jag lyckades utmana dem i år, vann ju i Rom (Diamond League) och prestera på ett mästerskap, säger Bengtsson.

Duplantis har sett till att jantelagen försvunnit

En av dem som levde sig in mest på läktaren under Bengtssons dramatiska final var Armand Duplantis som själv fick med sig ett silver två dagar senare. Den amerikabaserde svensken var i upplösningtillstånd och berättade att det var bland det mest gastkramande han upplevt i hela sitt liv.

– Det är så mycket mentalt med att hoppa stav. När man är flera stycken och målet i gruppen är att prestera bättre och han inte bryr sig och bara kör så så försvinner jantelagen och alla barriärer bryts, säger Bengtsson om Duplantis betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer