Angelica Bengtsson klarade 4,80 efter mirakelhopp

Uppdaterad
Publicerad

Det var stor dramatik i stavfinalen. Angelica Bengtsson hade rivit sina två första försök på 4,80 och bytte till en styvare stav i det tredje försöket. Hon bröt den nedtill och rasade rakt ner i lådan, vilket såg otäckt ut men hon kunde resa sig och vinka till publiken. Hon klarade sedan 4,80 och blev sexa i VM-finalen.

Stressad fick hon göra om hoppet med sin egen stav som hon hittat i en konkurrents fodral och klarade det till ett enormt jubel en kort stund senare. Hon började sin inhoppning redan när det återstod 45 sekunder av tiden. Hon bara drog iväg. 4,80 är en förbättring av hennes svenska utomhusrekord med fyra centimeter.

– Det är en av de mest imponerande prestationer jag sett i hela mitt liv. Jag hade aldrig klarat det, hon är så mentalt starkt, det går inte att träna sig till det, säger Armand Duplantis som var galen av lycka på läktaren och klappade på pappa Gregs axlar.

Friidrotts-VM

Bengtsson var chanslös på sina försök på 4,85.

Det var en insats som gjorde publik och experter tagna.

”Hur är det möjligt?”

– Hur är det möjligt? Och vilket hopp hon gör, det är det bästa hopp hon gör i hela sin karriär, vrålar experten Kajsa Bergqvist.

– Det är bland det värsta jag sett, inflikar SVT:s kommentator Jakob  Hård.

– Det är ett av de häftigaste ögonblicken jag upplevt, säger Bergqvist med lite reflektion.

Tränaren Peter Widén försökte hålla koll på vad som hände och hur man skulle agera.

– När staven går av får man ett till försök. Hon hittar inte den stav hon vill hoppa med. Det är kaos nu, sade hennes tränare Peter Widén till SVT Sport innan det fjärde lyckade försöket.

När det såg ut att bli omhoppning klarade Anzhelika Sidorova 4,95 i det tredje försöket och tog hem guldet för neutrala aktiva från Ryssland. Sandi Morris blev tvåa på 4,90.

Bengtssons tävling (0=klarad höjd, X=missad höjd)

4,50: 0

4,70: XX0

4,80: XX0

4,85: XXX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet