Abeba Aregawi fälldes för dopning i februari. Foto: Bildbyrån

Aregawi får vänta på eventuellt straff

Uppdaterad
Publicerad

Avstängningen hindrade henne från att tävla i EM förra veckan. Abeba Aregawi väntar fortfarande på sin dom från dopingnämnden – som nu blir uppskjuten sedan friidrottsstjärnan själv bett om uppskjutet förhör med dopingnämnden och beviljats.

Det var i februari i år som Aregawi fälldes för att ha den otillåtna – sedan årsskiftet förbjudna – substansen meldonium i kroppen.

– Jag blev förvånad eftersom jag inte tog någonting under den tid de hävdar. Jag förstår inte hur det har gått till. Det är väldigt förvirrande. De borde ju veta hur många dagar de här preparaten stannar kvar i kroppen. De vet hur många milligram det kan röra sig om, sa Aregawi till SVT Sport.

Begärt uppskjutet förhör

Aregawi har bett om ett uppskjutet yttrande från stjärnans sida – som beviljats.

– Det brukar inte vara lång svarstid, och hon har begärt lång svarstid och fått den beviljad, säger dopingnämndens ordförande Åke Thimfors till SVT Sport.

”Ovanligt att det tar sådan här tid”

Tidigare har det sagts från RF att en dom skulle kunna komma i augusti, men ett eventuellt straff för 26–åringen skjuts alltså upp.

– Det kan nog dröja rätt så länge, det kommer inte under sommaren. Det kan dröja flera månader, säger Thimfors.

Agenten bekräftar

Även Aregawis agent Keith Karlsson Astor har bekräftat för SVT Sport att friidrottsstjärnan fått sitt förhör uppskjutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.