Abeba Aregawi.

Aregawi bryter tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawis dopningsbesked slog ned som en bomb. Nu bryter den svenska medeldistanslöparen tystnaden – och hävdar sin oskuld. ”Jag blev förvånad eftersom jag inte tog någonting under den tid de hävdar”, säger friidrottsstjärnan till SVT Sport.

I februari i år fälldes 25-åringen för att ha den otillåtna – och sedan årsskiftet förbjudna – substansen meldonium i kroppen.

– Det var den 12:e januari de tog prov för att ta reda på om jag hade några substanser i kroppen, säger Aregawi som tydligt hävdar sin oskuld:

– Ni kan bara få bekräftelse från anti-dopningsbyrån, inte från mig. Det var anti-dopningsbyrån som drog igång allt det här för att undersöka om jag hade några substanser i min kropp, säger hon och fortsätter:

– Jag blev förvånad eftersom jag inte tog någonting under den tid de hävdar. Jag förstår inte hur det har gått till. Det är väldigt förvirrande. De borde ju veta hur många dagar de här preparaten stannar kvar i kroppen. De vet hur många milligram det kan röra sig om.

Tidsaspekten och meldoniumhalten i blodet är viktiga i Aregawis fall, eftersom osäkerhet råder kring hur lång tid det tar innan meldonium går ur kroppen.

I teorin skulle fällda idrottare ha kunnat bruka meldonium innan det fuskförklarades.

Mot bakgrund av det har den internationella dopningsbyrån, Wada, i efterhand öppnat för amnesti för idrottare med låg meldoniumhalt i dopningsproven, eftersom Wada inte kan fastställa hur lång tid det tar innan ämnet går ur kroppen.

Agenten: Säker på att hon tävlar igen

Och enligt SVT:s obekräftade uppgifter kan Aregawi komma att frias då meldoniumhalten i hennes prov befinner sig inom Wadas amnestikriterium. Det hävdar hennes före detta agent.

– Jag är rätt säker på att hon kommer att kunna tävla igen. Jag har till och med hört rykten som säger att alla som är fällda för meldonium kan bli frikända och tävla igen, säger Jos Hermens till SVT.

Aregawi:

– Jag vet ingenting om resultatet förrän jag har fått svar. Eftersom att jag inte vet någonting själv är jag väldigt förvirrad. Så jag kan inte ge några besked. Vi får vänta och se.

”Öppet case”

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson säger att dopningskommisionen i Sverige håller i ärendet. Men Olsson utesluter inte att hon kan komma att frias.

– Som jag uppfattar läget är det ett ganska ”öppet case”, så vi är förberedda på att allt kan ske och utesluter ingenting, säger Olsson till SVT.

TV: Här ser du intervjun med agenten.

TV: Här ser du intervjun med friidrottsförbundets generalsekreterare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.