Abeba Aregawi riskerar fyra års avstängning. Hon håller sig nu gömd i Etiopien och inte ens hennes agent får tag i henne. Foto: Bildbyrån.

Aregawi håller sig gömd i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Löparstjärnan Abeba Aregawi, 25, träffade för en vecka sedan förbundskaptenen Karin Torneklint i Nederländerna, där löparstjärnan har sitt agent-team. Efter det åkte Aregawi tillbaka till Etiopien där hon håller sig gömd efter offentliggörandet av dopningstestet. Hon riskerar en mycket lång avstängning.

SVT Sport har varit i kontakt med Abeba Aregawis holländske agent Jos Hermens som kommer att möta henna i Lausanne den 9 mars för att då få reda på B-provet. Aregawi själv befinner sig just nu i Addis Abeba.

Hermens pratade även med henna ett par gånger efter IAAF:s besked för runt två veckor sedan. Aregawi tackade nej till Globen-galan med påstådda ryggproblem för just två veckor sedan.

Hermens vet inte hur dopningen gått till.

– Vi vet inte vad hon gör om dagarna eller hur hon skulle ha fått i sig den här substansen. Det är det vi försöker ta reda på nu, säger han.

Riskerar fyra års avstängning

Aregawis A-prov visar spår av den förbjudna substansen meldonium som hamnade på Wadas lista först i år efter att ha varit på bevakningslistan förra året.

Substansen tillhör klassen S4, hormon och metabolism-modulatorer. Enligt Wadas kod från 2016 riskerar den som åker fast fyra års avstängning.

– Skrivningen lyder ”avstängningsperioden skall vara fyra år” om det är en så kallad ospecificerad substans och idrottaren inte kan påvisa några förmildrande omständigheter, säger anti-dopningsexperten Arne Ljungqvist till Aftonbladet.

Stängs Abeba Aregawi av i fyra år dubblas hennes landslagsavstängning till åtta år enligt friidrottsförbundets anti-dopningspolicy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.