Foto: SVT Sport

Aregawi: ”Jag vill till OS”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet: Abeba Aregawi är fri att tävla – hennes önskan är nu att springa för Sverige i OS. ”Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS”, säger Aregawi till SVT Sport.

25-åringens önskan är att få fortsätta tävla för Sverige, och nu kommer hon inleda samtal med det svenska friidrottsförbundet om framtiden i landslaget.

SVT Sport träffade Aregawi i Addis Abeba, där hon utvecklade på sitt eget språk amhariska vad som har hänt.

– Det har varit väldigt tufft för mig för de senaste månaderna. För jag hade ingen aning om vad som hände. Jag var väldigt försiktig, så när jag fick höra om dopning kunde jag inte fatta, jag frågade mig själv hur det här skulle gå, säger hon.

– Vad jag fått höra just om meldonium var att det var vanligt vitamin som man tar vid träning. Så när jag fick höra att det inte är det blev jag chockad och kunde inte kontrollera mig själv. Jag blev sjuk och var psykiskt förstörd de första dagarna. Men nu när jag tänker tillbaka tackar jag Gud för att jag inte fick något som var förbjudet eller som klassas som dopning.

”Ser henne som min mamma”

I veckan fick hon veta av sin kontakt i Hammarby Friidrott att dopningsanklagelserna dras tillbaka.

– Jag fick höra om det i tisdags. Det har varit jätteproblem med internetuppkoppling, så jag gick till min farbror för att kolla om internet fungerade. När jag öppnade min mejl så hade Ulrika försökt nå mig många gånger. Hon hade också ringt många gånger. Jag ser henne som min mamma och hon ser mig som sin dotter. Och när hon berättade om det positiva beskedet grät vi båda av glädje.

Aregawi har inte kunnat tävla under hela säsongen hittills på grund av avstängningen, men siktar på OS. Hon säger att hon inte har haft kontakt med SOK, men har skrivit till dem och sagt att hon vill tävla.

– Jag har inte lyckats tävla i år, så om det går att springa på förra årets tider så vill jag tävla. Men i och med jag inte fått höra något från olympiska kommittén vet jag inte om jag kan tävla. Det enda jag fått höra är att de har möte idag. Jag får väl höra vad de säger efter mötet.

– Jag hade tillit om att jag en dag jag skulle bli fri från det här. Så jag har fortsatt att träna ordentligt. Men det har påverkat mig psykiskt lite grand, så ibland har jag undrat varför jag tränar. Eftersom jag inte har fått något svar. Men från och med nu ska jag se till att träna ordentligt, och med hjälp av Gud hoppas jag att jag tävlar.

Dopningskommissionen tog beslutet att fria Aregawi, som varit avstängd sedan hon i februari fälldes för att ha haft den sedan årsskiftet förbjudna substansen meldonium i kroppen. Aregawi hävdade hela tiden sin oskuld.

Nya riktlinjer friade Aregawi

Den 30 juni 2016 offentliggjorde WADA nya riktlinjer angående tillåtna nivåer av meldonium. Nivåer som Aregawis test var klart under. Aregawis klubb, Hammarby Friidrott, kommer tillsammans med Aregawi och Svenska Friidrottsförbundet tillsammans att diskutera framtiden, skriver Hammarby i ett pressmeddelande.

”Hammarby Friidrott är naturligtvis nöjda med att ett beslut äntligen har tagits. Vi är naturligtvis också mycket lättade både för Abebas och vår egen skull. Det går inte med ord att beskriva den oerhörda lättnad och glädje som Abeba gav uttryck för när hon fick beskedet från oss på telefon.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer