Förbundskaptenen Karin Torneklint är lättad över beskedet om Abeba Aregawi. Foto: Bildbyrån

Torneklint: ”Man är ganska lättad”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi är fri att tävla med landslaget igen. Ett besked som gjorde förbundskaptenen Karin Torneklint lättad. ”Det ska bli skönt att prata om andra saker”, säger hon till SVT Sport.

Under ett styrelsemöte bestämde svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi är tillgänglig för landslaget igen efter ett turbulent 2016.

– Det är väldigt skönt att det är klart. Man är ganska lättad, allt det här med doping och inte doping, meldonium och värden hit och dit. Det ska bli skönt att prata om andra saker kan jag säga, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT Sport.

Hördes av senast i november

Senast förbundskaptenen och Abeba Aregawi talades vid var för två månader sedan.

– Det var i november när hon var i Sverige. Sen har jag haft kontakt genom Hammarby lite om hur det är med henne, men inte direktkontakt, säger Torneklint.

Och nu?

– Jag har mailat henne, redan innan och efter beslutet, vad det blev för resultat. Så det har hon fått, men jag har inte fått något svar på det än, säger Karin Torneklint.

”Har varit så otroligt bruten”

I augusti avgörs utomhus-VM i London – om Aregawi lyckas ta sig dit är förbundskaptenen osäker på.

– Jättesvårt att avgöra. Otroligt svårt att bedöma hennes fysiska status i och med att hon inte sprungit på så länge och varit så otroligt bruten, kan man säga. Hon har tränat extremt lite så det är jättesvårt att bedöma hennes chanser att komma tillbaka redan till sommaren. 

– Inomhus kan jag säga, där kommer hon inte vara tillbaka över huvud taget, det är jag helt säker på. Men utomhus, ja det är svårt att säga. Kanske 50/50, säger Karin Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.