Armand Duplantis behöver vila, menar förbundskaptenen Karin Torneklint Foto: Bildbyrån

Efter jättesuccén – Duplantis osäker kring Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis var slutkörd efter bragden i Berlin. 18-åringen vilar nu upp sig efter ett par hektiska dygn och det är osäkert när han kommer tävla igen.

”Det enda jag vet nu är att han kommer tävla i Diamond League-finalen i Bryssel”, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

I söndags fick han Sverige att stå still, 18-åringen Armand Duplantis, som tog höjd efter höjd i EM-finalen i Berlin och vann EM-guld i stavhopp.

Hans hopp över 6,05 är det bara Sergej Bubka som överglänst utomhus och han hyllades av allt och alla efter segern.

Att det varit hektiskt för unge Duplantis efteråt, och att många har ryckt i honom är det ingen tvekan om.

”Måste få vila”

Efter ett samtal från SVT Sport till förbundskapten Karin Torneklint, står det klart att det råder osäkerhet kring ”Mondos” nästa tävling. Det enda säkra är att han kommer att delta i Diamond League-finalen i Bryssel den 31 augusti.

– Det är det enda jag vet helt säkert just nu. Sen får vi se hur det blir med Finnkampen (31 augusti – 1 september), och Continental Cup (8-9 september i Ostrava), som han i med topp 2-placeringen i EM är kvalificerad för, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

– Han måste få ett par dagars vila nu. Han var helt slut efter finalen, hade inte ätit någonting och åkte därifrån i går, berättar Torneklint.

”Skulle dra otroligt mycket publik”

Hur lägger man upp det efter en sådan stor händelse?

– Det är en jätteung kille och vi vill att han ska vara med länge, därför sa jag till honom att vi hörs om ett par dagar om hur han vill göra, fortsätter hon.

Vad skulle det betyda för en svensk tävling att få honom på startlinjen?

– Skulle han komma skulle det dra otroligt mycket publik. Det märktes redan på Bauhaus-galan där det satt mycket personer i stavkurvan. Men vi får inte glömma att andra EM-medaljörer kommer vara med på SM.

SM i friidrott hålls i Eskilstuna mellan den 24 och 26 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.