Armand Duplantis hade på sig en ansiktsmask på dagens presskonferens i Monaco. Foto: Matthias Hangst/POOL/TT

Armand Duplantis: ”Jag tror att tävlingen blir speciell”

Uppdaterad
Publicerad

Tävling på den internationella scenen och inför publik.

Armand Duplantis är på plats i Monaco för fredagens Diamond League.

Där han ställs mot efterlängtat motstånd.

I Monaco har flera av världens bästa friidrottare samlats inför Diamond League-tävlingen på fredag. För Armand Duplantis är det första tävlingen på länge inför publik, men det är inte det som motiverar mest.

– Eftersom Sam (Kendricks) är här, och han är en av de bästa, så vet jag att jag måste hoppa väldigt bra för att vinna. Så det är bra motivation bara det, jag tror inte jag behöver publiken för att hoppa högt, säger han på presskonferensen inför tävlingen.

Satsar på säsongsbästa

Duplantis, som hoppat 5.94 som bäst under utomhussäsongen, ser fram emot att återigen ställas mot de allra bästa och hoppas på nytt säsongsbästa.

– Jag är en tävlingsmänniska, så när de bästa är här så tror jag att jag kommer höja min nivå. Det händer alltid speciella saker när jag, Sam (Kendricks) och Thiago (Brazs) hoppar samtidigt. Så jag tror att tävlingen blir speciell och jag är väldigt exalterad över att tävla och jaga dem igen, säger han.

Mamma Helena körde stavarna

Stora utmaningen inför tävlingen var att få ner stavarna till Monaco. När det inte gick via flyg fick mamma Helena packa bilen och köra de 245 milen från Uppsala till Monaco med stavarna.

– Det är svårt som det är att flyga med stavarna och när nästan alla flyg är inställda så är det inga flyg som kan ta dem, säger Armand.

SM på söndag

Tävlingen i Monaco är den första av sju på fem veckor. Redan på söndag är det dags för SM på hemmaplan, och då måste stavarna vara tillbaka i Sverige. Den 23 augusti väntar tävling i Stockholm och sedan fyra tävlingar ute i Europa.

– Det kommer bli en hel del körande. Mamma har redan kört hela vägen från Sverige hit så jag har dåligt samvete att hon måste köra mer. Förhoppningsvis hittar jag någon annan som kan köra eller så kanske jag gör det själv, säger han.

Diamond League-tävlingen från Monaco sänds i SVT1 med start 20.00.

AKRIV: SVT Sport följde med Duplantis på golfrunda (9 augusti):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.