Armand Duplantis Foto: AP

Nytt världsrekord av Duplantis: ”Det är galet”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan slog Armand Duplantis nytt världsrekord med höjden 6,17. Rekordet stod sig bara en vecka då han hoppade 6,18 i Glasgow i dag och putsade därmed världsrekordet med en centimeter.
– Det är galet, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

Efter att Armand Duplantis förra veckan slog nytt världsrekord på 6,17 var det stora förväntningar på dagens grand prix-tävling i Glasgow, Skottland. Den här gången ställdes Duplantis mot Sam Kendricks – som vunnit två raka VM-guld – och som förra veckan klarade nytt amerikanskt inomhusrekord på 6,01.

Duplantis  klev in i Glasgow på 5,50 som världsrekordhållaren flög över med en stor marginal. Efter den enkla ingångshöjden stod han över 5,65. Överraskande nog rev Duplantis det första försöket på 5,75 för att sedan klara det andra med en stor marginal. Lika stor marginal hade Duplantis när han flög över 5,84. Det betydde också att Armand Duplantis vann tävlingen då Sam Kendricks stannade på 5,75.

Nytt världsrekord

Duplantis fortsatte själv och klarade 6,00 för nionde gången i karriären med stor marginal. Efter det satte Armand Duplantis ribban på 6,18 för att putsa till sitt eget världsrekord med en centimeter.  Och redan i det första försöket klarade han höjden och höjde sitt världsrekord efter bara en vecka. Duplantis hade också stor marginal till ribban.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är galet. Det är svårt förklara vad som händer jag bara hoppar bra, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

Efter nya världsrekordet var det en mer samlad Duplantis jämfört med förra veckan i Polen.

– Det första tillfället var lite mer överraskande för då hade jag aldrig gjort det.  Den här gången var det inte lika stor överraskning. Jag gjorde en bra tävling i dag, men det var en liknande prestation som förra veckan. Men det är fortfarande ett nytt världsrekord, och det är galet.

SE MER: Armand Duplantis efter nya världsrekordet: ”Det är galet”

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Duplantis: ”Det är svårt för mig att förstå vad som händer” Foto: Kanal 9/SVT

Sergej Bubka höjde sitt rekord med en centimeter och slog världsrekord totalt 35 gånger. Om Duplantis använder sig av samma taktik vet han inte.

– Vi får se. Jag kommer bara hoppa så högt jag bara kan varje tävling. OS är det stora målet för mig och jag vill göra min bästa tävling då. Jag är väldigt exalterad över säsongsinledningen, och nu vill jag bara vara skadefri och fortsätta.

Är du rädd att formtoppen kommit för tidigt?

– Det är en bra fråga för du vill inte formtoppa för tidigt. Men det finns fortfarande saker att förbättra och jag försöker bara bli bättre för varje dag som går.

Armand Duplantis

Visa

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Baton Rouge i Louisiana.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: VM-silver (2019), EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Aktuell: Förbättrade världsrekordet till 6,18 vid tävlingar i Glasgow.

Nuvarande svenska världsrekord

Stavhopp: 6,18 meter, Armand Duplantis (15 februari 2020, Glasgow, Storbritannien).

Höjdhopp: 2,08 meter, Kajsa Bergqvist (4 februari 2006, Arnstadt, Tyskland).

60 meter häck: 7,68, Susanna Kallur (10 februari 2008, Karlsruhe, Tyskland).

Samtliga rekord är satta inomhus.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer