Tävlingsledaren Jan Kowalski menar att förbundets kritik är orättvis. Foto: Bildbyrån

Arrangörens svar på diskuskritiken

Uppdaterad
Publicerad

Under Diamond League-galan på Stockholms stadion hamnade flera diskuskast där de inte skulle. Enligt friidrottsförbundet hade diskusburen inte godkänts i en SM-tävling. Nu svarar arrangören på friidrottsförbundets kritik.

– Det påståendet stämmer inte. Förbundet kunde ha gått in och stoppat den här tävlingen, säger Bauhaus-galans tävlingsansvarige Jan Kowalski till SVT Sport.

Han menar att förbundet som varit på plats både på fredagen och under den ungdomstävling som arrangerades på Stadion innan Diamond League-galan kunde ha stoppat tävlingen om de redan då ansåg att buren inte höll måttet eller innebar en säkerhetsrisk.

Leverantören: ”Kanske borde ha använt en annan bur”

Enligt företaget som levererat buren är det inget konstigt att burar av det här slaget används även vid stora tävlingar.

Släggbur till vänster och diskusbur till höger. Foto: Bildbyrån/ TT Nyhetsbyrån

Men ofta används de betydligt högre släggburarna även vid diskustävlingar. Eftersom galan på Stockholms stadion inte hade någon släggtävling nöjde de sig med en mindre diskusbur.

– Det var jag som rekommenderade buren. I efterhand kan man säga att man kanske borde ha satt upp en släggbur i stället. Men jag har aldrig varit med om något liknande, det var väldigt kraftig vind, säger företaget Nordic Sports vice VD Dennis Österberg till SVT Sport.

– Jag tror att det här kan dra upp en bra diskussion med IAAF, om inte kraven bör höjas för diskusburar, lägger han till.

Regelverken skiljer sig åt

Det svenska och det internationella regelverket skiljer sig åt på punkten om kastburarnas höjd. För internationella tävlingar gäller minst fyra meter men med tillägget att buren ska vara utformad för att på alla sätt motverka att kasten går utanför banan. Det svenska förbundet rekommenderar dock ett sex meter högt nät.

– Jag vet inte exakt hur det gick till, men det är förstås helt oacceptabelt och vi måste vara otroligt måna om både deltagare, funktionärer och publik. Säkerheten är alltid en priofråga, sa friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport i går.

Eftersom förbundets generalsekreterare Stefan Olsson själv var med och skrev under ansökan om att arrangera galan i Stockholm till det internationella förbundet, IAAF, så menar Kowalski att han eller andra på förbundet borde ha informerat arrangören på förhand om de ansåg att buren utgjorde en säkerhetsrisk.

Ståhls tränare: ”Daniel brukar inte bry sig”

Daniel Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson menar att kastarna oftast föredrar mindre burar för siktens skull och burar av den typen som användes i Stockholm är vanliga i diskusnationen Tyskland.

– Problemet kan vara att man inte ställt upp buren så att vingarna är uppställda ordentligt, men om det var så i Stockholm vill jag inte uttala mig om eftersom jag inte var på plats, säger Vésteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Att Daniel Ståhl som kom tvåa i tävlingen skulle ha störts av att flera kast spriddes tror inte Hafsteinsson.

– Han har inte sagt något om det. Han brukar inte bry sig eller tänka så mycket på sånt, säger Hafsteinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.