Johan Steene blev av med sitt silver. Foto: Ada Elmgart/Bildbyrån

Blir av med VM-silvret efter arrangörsstrul

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i sommaren hyllades ultralöparen Johan Steene för ett VM-silver i ultralöpning över 24 timmar vid tävlingar i Belfast, Nordirland. Nu har han blivit av med medaljen efter en protest mot varvräkningen och slutade istället trea i loppet. – Det är bra att det blir rätt, men beklagligt att de inte ens kan mäta distansen rätt, säger Steene till SVT Sport.

Den 43-årige stockholmaren gjorde sitt livs lopp i mästerskapet i juli. 266,515 km under ett dygns löpning imponerade stort och gav alltså då ett svenskt VM-silver. Loppet avgjordes på en varvbana över 1650 meter, de tävlande hade chip och passerade över tidtagningsmattor på två olika ställen, men under en period av ungefär tio minuter slogs systemet ut.

Protester efteråt ledde till att arrangörerna fick gå igenom all dokumentation igen, enligt friidrott.se. Bland annat filmades hela tävlingen, man kunde identifiera folks passager den vägen, men även här fanns det små glapp. Ändå kunde man alltså revidera resultatlistan, vilket innebar att polske bronsmannen Bialobrzeski gavs ett varv extra och därmed passerade svensken i resultatlistan med drygt 600 meter.

Svenskan klättrade två platser

På damsidan fick främsta svenskan Maria Jansson, som ni kunde träffa i Sportnytt den andra maj, ett varv extra vid revideringen och klättrade från 10:e till 8:e plats.

– Jag tycker att det känns bra, nu är det i alla fall rätt resultat. Men det är ändå beklagligt, jag jobbar en del med att utveckla ultralöpningen och det här ju fem steg tillbaka när dom inte ens kan mäta distansen rätt, säger Steene som själv gick in som detektiv och kunde konstatera att hans egen löpta distans stämde.

Medaljerna är utbytta, han och polacken tog kontakt över telefon och skickade silver och brons i motsatt riktning. Nu pryder bronsblecka nattduksbordet hemma. Och nya löpupplevelser finns i både närtid och framtid.

30 mil i Alperna i helgen

– Jag gillar ultralöpning för att det finns ett så brett spektra, det är på bana, i berg och på vanliga vägar. I helgen ska jag springa ett lopp på 30 mil i de italienska Alperna, med över 25.000 höjdmeter, start och mål i Courmayeur, berättar Steene.

Vad gäller tidsbestämda lopp så finns ett stort mål längre fram, att göra ett riktigt bra 6-dagars. Just det, sex dygn och så långt som möjligt!

– Det vill jag kunna göra ett bra resultat på. Det är några av de bästa som siktar mot 2019 och drömmålet löpta 1000 km.

Om kroppen OCH varvräkningen är på topp är kanske bäst att tillägga.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer