Usain Bolt har försökt sig på en fotbollskarriär efter att han slutade friidrotta 2017. Foto: TT.

Kris för friidrotten på Jamaica efter Bolts sorti – största tävlingen ställs in

Uppdaterad
Publicerad

På lördag skulle den enda internationella friidrottstävlingen som äger rum på Jamaica ha avgjorts på nationalstadion i Kingston. Men under måndagen kom dråpslaget att tävlingen ställs in på grund av sviktande ekonomi. Friidrotten har det svårt sedan Usain Bolt lade av.

– Vi tappar en viktig tävling, säger Yohan Blakes agent.

Det var på den här tävlingen som Usain Bolt sprang under tio sekunder på 100 meter för första gången 2008. Senare samma säsong skulle han ta världen med storm och bli OS-kung i Peking. Bolt var sedan sportens mest lysande stjärna i nästan tio år.

Den jamaicanske ikonen slutade för två år sedan och friidrotten försöker att hitta en väg framåt efter Bolteran.

Nu finns farhågor att den inställda tävlingen ska få konsekvenser för säsongen där VM i Doha september/oktober är höjdpunkten.

”Inte bara en tävling som försvinner”

– Det är inte bara en tävling som försvinner, vi tappar även en viktig tävling inför de nationella mästerskapen, säger Yohan Blakes, världsmästare på 100 m 2011, agent , Cubie Seegogin till Reuters.

– Jag vet inte var de aktiva ska hitta tävlingar för att förbereda sig inför mästerskapen, säger Seegogin.

De nationella mästerskapen avgörs traditionsenligt under midsommarhelgen, då även USA har sina mästerskap, och fungerar även som kval till VM.

På fredag inleds säsongen på riktigt när Diamond League har premiär i Doha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.