Bara nordbor får pengar i Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad
I ett försök att stimulera svensk långdistanslöpning har arrangören av Stockholm Marathon bestämt att enbart nordiska löpare ska få prispengar.

– Skulle jag vara kenyan skulle jag inte åka till Stockholm, det är ju helt meningslöst, medger loppets presschef Lorenzo Nesi för Expressen.

Han tycker att initiativet är lovvärt då fokus kommer att ligga på de nordiska löparna i  täten istället för att de ligger och sladdar långt bakom utländska löpare. Men den uppfattningen delas inte av alla.

 – Det kommer att ta livet av Stockholm Marathon, säger flerfaldige SM-vinnaren Rizak Dirshe som tycker att normal konkurrens är satt ur spel.

Svenska friidrottsförbundet stöder idén och kommunicerade ut nyheten om den nordiska landskampen vid årets mara för en dryg månad sedan. Då berättades dock ingenting om att prispengarna togs från den ordinarie tävlingen.

Den snabbaste nordiska löparen vinner 50 000 kronor. Totalt kommer en prispott på 250 000 kronor att delas ut till de bästa löparna på dam- respektive herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer